Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синият контролен талон отпада от днес

Снимка: БГНЕС

От днес (7 август 2023 г.) официално синият контролен талон към шофьорската книжка остава в историята. Отпадането стана възможно след законова поправка, която беше публикувана в петък в Държавен вестник и влиза в сила 3 дни след обнародването ѝ.

Промените в закона за движение по пътищата бяха гласувани от Народното събрание, а на 4-ти август законът е обнародван и в Държавен вестник. Така хартиеният документ към шофьорската книжка, на който пишеше колко точки имаме, вече няма да е необходим.

До момента синият талон бе неизменно и задължително допълнение към шофьорската книжка. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики казва, че отпада и "златният талон", който се издаваше за водачи без нарушения:

"Имаше привилегия за така наречения "златен талон". Тя също отпада. Вече няма да има златни, червени, сини талони. Това нещо няма да бъде използвано, няма да бъде вече валиден документ на територията на Република България. Това означава, че водачите ще могат да проверяват не сега веднага, но в бъдеще броят контролни точки чрез електронна система, изработена от МВР. Талоните нито имате задължение да ги носите, нито имате задължения да ги връщате. Поне такова нещо не е записано в закона. Моят съвет към водачите е да си ги запазят за спомен от едно отминало време. От понеделник от 00.00 часа на 7-ми август вече не важи "синият талон". Не е нужно да го носим с нас".

"Синият талон" важеше единствено в нашата страна:

"В чужбина никога не сме имали задължение да го носим. Той нито е важал, нито ще важи".

И все пак електронната система все още не работи изцяло:

"В момента няма такава възможност всеки да може да си провери, освен на място в Дирекция "Пътна полиция", но в бъдеще би следвало - това беше свързано и с едно изменение на закона за електронното управление, би следвало всеки водач да може да си прави такива справки, включително и за това дали дължи някакви глоби за нарушения, извършени на пътя".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка в София

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък...

публикувано на 14.08.24 в 09:35

В НС: Промени в Търговския закон и дали райският газ е наркотик

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 08:23

Временно прекъсва водоснабдяването в част от с. Бистрица

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по ул. „Спортист“, с. Бистрица ,   от "Софийска вода" предупреждават, че на 14 август (сряда)  се налага спиране на водоподаването  от 9:00 до 21:00  часа в района на: се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на  ул. „Сълзица“ и ул. „Спортист“ . При..

публикувано на 14.08.24 в 07:50

Пожар в кв. "Христо Ботев" изпепели 30 декара сухи треви

Пожар избухна днес в столичния квартал "Христо Ботев", недалеч от летището. Горяха гуми и сухи треви.  Няма пострадали.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 часа. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната посочиха, че..

публикувано на 13.08.24 в 18:13

До 15 октомври се подават заявления за еднократна помощ за ученици

Близо 90 000 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас, както и за осмокласниците, са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.  Подаването на заявленията става лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път през новосъздадения от..

публикувано на 13.08.24 в 16:10

Акт връчиха на мъж в Бистрица, разкопал улица пред имота си

Жител на софийското село Бистрица самоволно разкопал уличното платно пред имота си. Това са установили инспектори от район "Панчарево" и са съставили акт на извършителя. Проверката е направена след сигнал и е показала, че се извършват нерегламентирани изкопни дейности без разрешение, както и поставяне на пътни знаци. След намесата на..

публикувано на 13.08.24 в 15:11

Полицаи и медици в София спасиха изгубено 16-годишно сирийче със счупен крак

Гранични полицаи и медици от Спешна помощ в София спасиха 16-годишно сирийско момче, което се е загубило в гората в района на магистрала "Европа" и Драгоман. Сигналът е подаден на телефон 112 от детето в 1.00 часа тази нощ. То е бил уплашено, дехидратирано и със счупен крак, помолило за помощ. Задействана е услугата AML (Advanced Mobile..

публикувано на 13.08.24 в 11:45