Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативните начини за придвижване в София - проблеми и предизвикателства

Снимка: БГНЕС

В дискусия по алтернативните начини за придвижване в столицата събеседници в предаването „Добър вечер, София“ бяха Огнян Божилов от екипа на сдружението “Софенхаген” и Иво Делин от сдруженията Велоеволюция и Критична маса“.

 „Беше ми омръзнало от хаоса по пътищата и от това как никой не спазва правилата, затова реших аз да започна да ги спазвам“, споделя Иво Делин от сдружение „Вело еволюция“, основано през 2007 година.

„Аз също карах по грешния начин, защото улицата ме беше научила на това, затова реших да си препрочета Закона и да започна да карам абсолютно законно“, допълва той, разказвайки, как през повечето от детските и юношески години е бил активен колоездач из софийските улици.

Създава и група във фейсбук за велосипедни алеи в България - по това време в София почти са липсвали.

Когато групата става популярна, се обединява със сдружението „Велоеволюция“, на което по-късно и до момента е избран за председател. Включва се в първото  и най-голямо велошествие, организирано в София, в което участват над 3 хил. велосипедисти.


Огнян Божилов от сдружение „Софенхаген“ сподели:

„Опитахме се да направим прототип на български електрически скутер, преди около 3 години направихме пилотен тест на платформа за споделени велосипеди и с днешна дата платформата „Софенхаген, която най-общо  представлява уебсайт, който дава възможност за лесно намиране и споделяне на веломаршрути в София, на нашата карта могат да се открият както официалните велоалеи, така и неофициални, но безопасни маршрути“.

Стараем се да държим картата максимално богата и актуална, като на нея се отбелязват и конфликтни места,  в които има вероятност за създаване на ситуации, включително отбелязваме и места на които има лоша настилка, допълни той.

В разговора ще чуете увеличил ли се е броят на колоездачите в София от пандемията насам и има ли точна статистика?

Вече има инсталирани камери на ключови места в София, които ще правят денонощни преброявания на велотрафика, уточни в тази връзка Иво Делин.

„Ако имат успех и работят без особено много грешки, очакваме от Столичната община да разширят тази мрежа от камери“, допълни още той.

  • Кои са факторите, които могат да допринесат колоезденето в града да стане по-атрактивно и приятно?

Божилов посочи, че най-важни са според него удобството и безопасността.

Позовавайки се на думите на известен архитект и урбанист: „Хората ще правят това, което им е лесно. Ако направиш карането на колело лесно и приятно, ще карат колело…“

  • Какво е състоянието и наличието  на веломрежата в София?
  • Има ли потенциал за нейното разширяване?

Чуйте повече конкретика по тези въпроси в разговора на Боян Бочев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За четвърта поредна година организират триатлон "Лъвско сърце-Утопия"

На 8 юни Културно-туристическият комплекс Ченгене скале ще посрещне едно от най-мащабните спортни събития за тази година, с над 600 триатлонисти от България и чужбина.“Lion Heart@ Cross Triathlon “Утопия“ се организира от сдружение “Лъвско сърце“, а преди събитието, през седмицата, се организира и подготвителен лагер. Тук отбелязваме, че..

публикувано на 04.06.24 в 16:31
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Васил Терзиев спира 21 незаконосъобразни обществени поръчки

21 обществени поръчки ще бъдат спрени, обяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция пред журналисти. Той обясни, че резултатите от проверката на 24 обществени поръчки показва, че 21 от тях са незаконосъобразни. Поръчките са на стойност 204 млн. лв. За тях ще бъдат обявени нови процедури, каза Терзиев. По думите му, обществените..

публикувано на 04.06.24 в 16:04

Digital4Sofia: Online Advertising Conference събира на едно място най-големите маркетинг експерти

На 6 юни, в Иновационен форум "Джон Атанасов", Sofia Tech Park,  ще се проведе конференцията Digital4Sofia: Online Advertising Conference. Събитието събира на едно място цялата digital marketing & eCommerce гилдия, за да обсъдят всички аспекти на дигиталния сектор – SEO, eCommerce и AI и бизнес развитие. Поканени са международно признати..

публикувано на 04.06.24 в 15:38

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надежда Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48

Първа мисия с хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия.  Георги Гвоздейков: Завършени са техническата и..

публикувано на 04.06.24 в 12:20