Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постижимо ли е правилното управление и рециклиране на строителните отпадъци у нас?

Доцент д-р инж. Румяна Захариева пред Радио София

Снимка: БГНЕС

Наскоро в Камарата на строителите в България бе проведено обучение на тема „Управление на строителните отпадъци в България“, предназначено за строителните професионалисти. Лектор на обучението беше доц. д-р инж. Румяна Захариева, която направи актуален преглед на изискванията на нормативната уредба за управлението на строителни отпадъци.

В предаването „Ритъмът на столицата“ тя открои важни акценти по темата за управлението на строителните отпадъци и възможно ли е рециклирането им до степен, която да позволи да бъдат вложени в строителството отново, за да се затвори „кръговата икономика“, за която се говори от години.

„Много често казвам, че строителните отпадъци не бива да се разглеждат като проблем, а да се разглеждат като ресурс. Според специални изследвания направени за България, се установява, че над 90% от тези отпадъци са тип така наречените минерални отпадъци – бетони, керамика, асфалто-бетони, скални материали, които могат да бъдат чудесно оползотворени, рециклирани, включително и да бъдат използвани за доста високо отговорни цели“, посочи доцент д-р инж. Румяна Захариева.

Много е голям потенциалът строителните материали да бъдат рециклирани, каза още експертът и илюстрира, че според наскоро утвърдения нов стандарт за цимента се оказва, че бетоновата пудра може да замести частично цимента. Тук тя направи пояснението, че бетоновата пудра всъщност е смлян бетон.

Захариева се позова на директива, която е наложила промени в българското законодателство от 2012 г., според чиито изисквания, след 2020 година, 70% от строителните отпадъци на страните-членки да бъдат материално оползотворени.

Напреднали страни като Дания, Нидерландия, Великобритания са постигнали над 90% оползотворяване на строителните отпадъци, защото в тези страни освен минералните отпадъци, се оползотворяват и други – топлоизолации, пластмаси и т.н., отбеляза тя и допълни, че за България е напълно осъществимо постигането на 70-те процента, има потенциал тази степен на оползотворяване да бъде и по-висока.

Дали строителните фирми възприемат тази политика, тази практика - доколко им затруднява процеса на събаряне и след нова бъдещ строеж и оскъпява ли го?

„Строителните фирми не са в позицията да възприемат, те са всъщност са задължени, даже задължението идва не към тях, а към възложителите на строително-монтажни работи и към възложителите на премахване на строежи, защото строителните отпадъци се управляват на принципа „замърсителят плаща“. Замърсителят всъщност е възложителя с неговите инвестиционни намерения, така че той е отговорен и той трябва да финансира този процес", поясни доцент д-р инж. Румяна Захариева.

Тя подчерта, че строителите на свой ред трябва да изпълняват нормативните уредби.

"А те са много прости – разрушаването трябва да бъде селективно, трябва да бъдат максимално разделяни отпадъците, сградите и съоръженията да се разрушават по един обратен начин, отпадъците да се събират разделно, за да могат и да се преработват разделно и така се получават всъщност висококачествените, рециклирани материали“, изтъкна още доцент Захариева.

Още подробности по темата:

Каква е разликата между депо и площадка за строителни отпадъци, за проекта „MOBICCON-PRO“ – международна изследователска инициатива в сферата на Кръговата икономика, финансирана по програма „Хоризонт-Европа на ЕС, чуйте в интервюто на Божидар Янев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06