Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски планински клуб отбелязва 10 години

Снимка: Радио София

Софийски планински клуб отбелязва 10 години от създаването си. Какво превръща планинарството от хоби в професия? Подробности разказа Алекс Кирчев, член на УС на клуба. По думите му членовете са около 90 души, но ядрото на хората, които участват най-активно наброява близо 50 човека.

"Имаме доста експедиции, но основният фокус на клуба са благотворителните инициативи, които организираме. Дали ще бъде бягането "Светулки рън", което от 2018 година го правим в Борисовата градина и то е благотворително в полза на организация "Очи на четири лапи", които обучават кучета водачи. Дали ще бъде "Сливи за смет", което ми е любимото събитие. Интересното в него е, че децата се запалват повече от родителите, когато чуят, че инициативата е същата като в приказката", сподели той.

Една от целите на клуба е да се накарат хората да обичат планината, а тази година е стартирана инициатива за изграждането на 200 годишна дъбова гора.

"Идеята тук е да дадем поникнали жълъдчета на доброволци, които да ги отглеждат през цялото лято и есента да се съберем и заедно да посадим тези фиданки", отбеляза Кирчев.

Той отбеляза, че най-ключовите проблеми на българските планини са занемарената инфраструктура и лифтове, лошата подготовка на хората, които отиват в планината, презастрояването и отпадъците.

"Тази година рожденият ден на клуба съвпада с една от инициативите ни "Сливи за смет", която ще се проведе на 16 септември. След като приключим с дейността покрай нея, ще се съберем в една от хижите на Витоша с членове и съмишленици. Нашият съвет към хора, които искат да станат част от клуба е да дойдат на едно наше събитие.", каза Кирчев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх.Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към прфесията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център на..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05

До 30° в София, валежи - на изток от столицата

До обяд в повечето райони днес ще преобладава слънчево време. След обяд по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 27.08.24 в 07:20