Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Време за планиране

2
Весела Мангейна
Снимка: радио София

Весела Мангейна е сертифициран бизнес и личностен коуч с 13 години опит в България и САЩ. Весела помага на хората да отключват целия си потенциал в професионален и в личностен план, да намират смисъл в това, което правят като използват пълния си потенциал и своите вътрешни ресурси с цел постигане на високи и удовлетворителни резултати. Весела е член на Международната Коучинг Федерация и на Асоциацията на дипломираните експерт счетоводители на Великобритания (ACCA). Слушаме я с подробности за опита ѝ, личен и професионален, както и с покана за проявата ѝ:

"Мотивирана съм да бъда при вас. Мотивацията е какво те кара да станеш от леглото. Доколко си припомняме коя е главната ни цел. Колкото повече информация, толкова повече се разсейваме. Забравяме крайната си цел и тогава губим мотивация. Моята вътрешна мотивация бе силна и заглуших гласовете отвън. Тя може да отведе до крайна цел, особено когато пътят не е лесен.

Ключовото е като си поставяме цел, да я проверим - моята цел в сегашно време, тя моя ли е или на някой друг? Най-често сравняваме най-тежката си ситуация с "най-вълшебната" на някой друг. Бич е да се сравняваме с другите, така вървим към тяхната цел.

Лидерите са изключително важни, те са пример, покана за действие на други хора. Не отделяме време за планиране. Губим мотивация и когато сме преуморени. Тогава трябва просто да си починем. И ако имаме нужда от помощ, да се осмелим да я потърсим."

В продължение на темата, обсъждаме и как да помогнем на детето да намери мотивация за новата учебна година в интервю с Десислава Дамянова, основателка на Академия за емоционална интелигентност и сертифициран треньор по емоционална интелигентност: 

"Най-важното е родителите да създадат положителните емоции, особено за децата, които ще са в първи клас. Не трябва да се плашат децата, а да създадат позитивни чувства у децата. Времето, в което родителят оставя детето, детето трябва да не изпитва страх, че е без тях, а да знае, че му предстоят нови и хубави неща. Децата вярват на родителите, които трябва да внимават в лицевите си изражения.

Тревожността и тъгата след ваканция са нормални, те за няколко дни отминават, максимум две седмици. Важно за децата е как са излезнали във ваканция, родителите трябва да могат да водят задълбочени разговори децата да не изпитват страх от връщането. Всеки трябва да си даде своето време за адаптация, нещо като почивка след почивката. Родителят трябва да бъде емоционално стабилен. За съжаление има много възрастни, които не са такива."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - “Незабравена София” и Тони Николов

Тони Николов е журналист, писател и изследовател на старата ни мила София. След прекрасните му издания “Спомнена” и наследницата ѝ “Бленувана София”, ето, че днес държим в ръцете новото му увлекателно четиво. То носи името “Незабравена София”. С книгата си Тони Николов ни приканва да го последваме с любопитство по дирите на тези добре..

публикувано на 02.12.23 в 16:00
Николай Братоев - Крижицки

Софийски разкази - Николай Братоев - Крижицки

Николай Братоев - Крижицки е изследовател, биограф на стара София и автор на книгите "Ръкавелите на стария полковник" и "Стъпки" "Това са разкази, които си висят във въздуха. Ако по-възрастните хора не ми ги разкажат, всичко ще остане в небитието. Ако нямам аудиозаписи, те са ми в главата или на хартия. Пазят ми снимки в антиквариати и в филателисти...

публикувано на 02.12.23 в 15:00
Тодор Кривналиев

Адресите на любовта - Тодор Кривналиев

Ревнива любовница издава фалшификатор №1 на долари в света Тодор Кривналиев, признат за най-добрият фалшификатор на долари в света, е работил за Ал Капоне и е прототип на един от престъпниците в романа на Реймънд Чандлър „Златните рибки“. Българинът измисля как да превръща еднодоларовите банкноти в 100-доларови и залива Съединените щати с..

публикувано на 02.12.23 в 14:00

Христо Блажев - последният мохикан на дългата форма

След над 2500 текста за книги през последните 14 години, авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца. Той ни гостува заедно с Темз..

публикувано на 02.12.23 в 12:00

Eдно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга!

Национална мрежа за децата всяка година по Коледа провежда кампанията “Направи магия. Подари книга на дете”. И тази година не прави изключение –  кампанията стартира на 25.11.2023 и ще продължи до 15.12.2023г. А  как може да станеш магьосник за дете, което иска конкретна книжка онлайн? Много лесно в три прости стъпки: 1.   Отиди на..

публикувано на 02.12.23 в 11:40
Ния Мишонова и Любомира Атанасова

Хората се влияят най-много от примери

Младежки подкаст канал се опитва да преведе гражданските организации на разбираем език. В последната си (засега) рубрика младежкият подкаст Канал 4 стартира с поредица от епизоди, които по лек и смилаем начин за младите хора се опитват да дадат отговор на въпроси, които голяма част от аудиторията си задава - какво е това неправителствена организация, с..

обновено на 02.12.23 в 11:00

Без филтър: 10 гoдини People of Sofia

Фотографът Вихрен Георгиев е създателят на " People of Sofia ", проект, който представя нефилтрирана душата на града: "За 10 години може би станахме по-толерантни, с повече емпатия. С годините придобихме по-голяма популярност. Не успях да продължа идеята си за хората от Лондон. Едно време ми беше любим пл."Гарибалди", сега е пл. "Славейков". Една от..

обновено на 02.12.23 в 11:00