Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

платена публикация
Защо покривът е един от най-важните компоненти на една сграда?

Когато разглеждаме сграда, бизнес имот или къща с цел например покупка, първоначално най-често обръщаме внимание на фасадата, архитектурата, разпределението на помещенията, дограмата или дори на използваните строителни материали. Въпреки това, много често пренебрегваме един от основните елементи, без който сградата буквално не би могла да изпълнява добре функционалното си предназначение – покривът.

Защо той е толкова важен?

·  На първо място той предпазва от атмосферните влияния и капризите на времето - дъжд, сняг, градушка, силен вятър и пряка слънчева светлина. Той е първата бариера за сградата и нейните обитатели срещу неблагоприятните метеорологични условия. Народът ни казва: „Имам покрив над главата си“. Така за нас той е символ на дом, защита и сигурност.

·  Когато говорим за енергийна ефективност, отново покривът също стои в основата ѝ. С правилно проектиран и изолиран покрив може значително да се намали загубата на енергия и да се понижат разходите за охлаждане и отопление.

·  Да не забравяме естетическата стойност на добре проектирания и изграден покрив. Безспорно той придава завършен вид на сградата и е ключов елемент от нейната архитектурна цялост и идентичност.

·  Покривът защитава сградата от действието на водата и дъждовете. Ако тази защита има пробойни, това може да доведе до развитие на гнилостни и корозионни процеси на конструкциите и повреда на електрическите системи. И по-страшно – да компрометира самата сграда. Да не говорим за невидимите в началото поражения от влагата, мухъла и плесените за здравето на нейните обитатели.

Какво да кажем за поддръжката и ремонта на покрива?

Ремонтът на покрива изисква особено внимание и планиране, тъй като това, както видяхме, е ключов компонент на вашата сграда, отговорен за защитата от атмосферни условия, енергийната ефективност и комфорта в нея.

Затова - ето някои основни стъпки и съвети:

·  Преди всичко, проведете задълбочена проверка и оценка на състоянието на покрива. Търсете признаци за повреда  - напукани, счупени или изместени керемиди или битумни ленти, които не прилепват плътно, както и области със следи от теч.

·  Преди да започнете с ремонта, уверете се, че сте осигурили безопасността на работната зона, като поставяне на обезопасителни мрежи, работа със защитни облекла и обувки, както и осигуряване на правилни и безопасни скелета и оборудване.

·  Започнете с премахване на старите материали. Осигурете контейнер за регламентирано изхвърляне на строителни отпадъци.

·  След като премахнете старите материали, проверете дървената конструкция на покрива за повреди или гниене. Всички проблемни места трябва да бъдат поправени или заменени.

·  Ако е необходимо, добавете или подновете термо или хидроизолацията. Това ще подобри енергийната ефективност на дома и ще предотврати протичанията.

·  Следва монтиране на новите материали след като сте подготвили основата. Следвайте инструкциите на производителя и се уверете, че всички материали са правилно и надеждно закрепени. Покривът се бори с ветровете, все пак.

·  След завършване на ремонтните дейности, направете последна проверка на целия покрив, за да се уверите, че няма пропуски.

·  Не бива да забравяте, че редовната профилактика и поддръжка на покрива ще гарантира дълготрайна и безопасна експлоатация.

Тъй като ремонтът на покрив може да бъде опасен и сложен процес, изискващ определени професионални умения, ако нямате нужните знания или опит, ви молим да не експериментирате. Препоръчително е да наемете професионален покривен майстор или фирма за ремонт на покриви. Те разполагат с нужните знания и оборудване, за да гарантират качествен и безопасен ремонт.

Важни ли да улуците при ремонта на покрива?

Доста често пренебрегван, но изключително важен елемент.

Защо?

·  Улуците служат за отвеждане на дъждовната вода от покрива и пренасочването ѝ далеч от основата на дома или сградата. Това помага да се предотвратят проблеми като наводнени тавани, натрупване на вода около основата и повреди на фундамента.

·  Без добре функциониращи улуци, водата може да потече директно по стените на сградата, причинявайки повреда на боята, мазилката, развитие на плесени и други повреди на фасадата. Не искате това, нали?

·  Когато улуците не функционират правилно, вода може да се стича и да проникне във вътрешните части на сградата, което може да доведе до протичания, повреда на таваните и логично – до развитие на плесени.

·  Те също допринасят за цялостната естетика и стойност на имота. Правилно функциониращи и добре поддържани улуци подобряват фасадата на дома или сградата и може да увеличат стойността на имота.

Особена популярност напоследък, поради многото си предимства, придобиват т.нар. безшевни улуци.

Ако планирате ремонт на покрива, не пренебрегвайте улуците. Проверете ги за блокажи, повреди или корозия и ремонтирайте или заменяйте всички дефектни части. Правилното инсталиране и поддръжка на улуците ще защити сградата от много потенциални проблеми в бъдеще.

Желаем ви успех!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сънуваме, за да попречим на мозъка и тялото ни да изстинат твърде много

Известно е, че сънят се променя с възрастта, а физическата активност оказва влияние на мозъчната дейност. Затова, ако сме си осигурили сън с продължителност 7-8 часа, то само 1 или 2 часа от тях са били дълбок сън, особено ако сме млади или физически активни. През останалото време вероятно сме били в сън с бързо движение на очите (REM). Макар че..

публикувано на 12.09.23 в 12:16

платена публикация
Сезонът на сватбите наближава. Как да се подготвим за този специален ден с процедури за лице и тяло?

Подготовката за сватбения ден действително изисква сериозно предварително планиране. Особено що се отнася до външния вид на младоженците за този толкова вълнуващ, важен и очакван момент в живота. Задачите са много, а времето все не стига. Да поговорим за две от най-популярните процедури - лазерна епилация за тялото и микронидлинг за лицето. Те са..

публикувано на 28.08.23 в 12:13

Дейвид и Виктория Бекъм заедно с децата си почиват в Хърватия

Семейство Бекъм заедно със своите деца прекарват остатъка от лятото в Хърватия. Те споделиха снимки от пътуването си в социалните мрежи. Компанията се вози на яхта, опитва местната кухня и се наслаждава на живописните гледки. На една от снимките се вижда, как вдъхновен от красивия залез Дейвид целува своята съпруга. В своя Instagram английската..

публикувано на 28.08.23 в 11:53

платена публикация
Ремонти и последващи ги проблеми: Какво да правим със строителните отпадъци

Какво представляват строителните отпадъци? Всеки знае - най-често това са остатъци от разбиването и снемането на стари строителни материали. При ремонт често е необходимо премахване на стари облицовки, подови настилки, стари дограми, разпадащи се мазилки, плочки и каквото друго се сетите, с което са изграждани стени, покриви, тавани и..

публикувано на 24.08.23 в 11:23

Индийската станция "Чандраян-3" кацна успешно на Луната

Индийската автоматична станция "Чандраян-3" кацна успешно на повърхността на Луната, съобщиха международните агенции. Кацането на спътника на Земята извърши модулът "Викрам". Мисията на "Чандраян-3" започна на 14 юли. Така Индия стане четвъртата страна, достигнала Луната (след СССР, САЩ и Китай). И първата, която е приземила апарат на южния полюс на..

публикувано на 23.08.23 в 16:10

Експеримент: Eдна година 4-ма души ще са доброволни "затворници" на НАСА

Eдна година четирима души ще са доброволни "затворници" на НАСА . Причината - експеримент, който трябва да изследва как хората реагират на изолация и други стресови фактори .  378 дни - толкова време ще стоят затворени двамата мъже и двете жени. От близо месец и половина те са в затворени в 3D принтирано пространство с площ 158 квадратни..

публикувано на 18.08.23 в 17:45

По-голямата част от живота на планетата се намира в почвата

Проучване сочи, че не океаните, блатата или тропическите гори са местообитания на най-голямото видово разнообразие на планетата, а земята под краката ни. "Почвата е дом на 59% от живота, за всичко - от микроби и бозайници, което я прави единственото най-богато на биоразнообразие местообитание на Земята", споделят според новото изследване..

публикувано на 18.08.23 в 13:22