Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийските училища сe готвят за новата учебна година

Снимка: Pixabay

Почистващите фирми подготвят столицата за септември, когато отново се връщаме в работен и учебен режим. Какви дейности се извършват в момента и какво още остава да се извърши? Разговор с Анета Савова – отдел "Връзки с обществеността" на Столичния инспекторат.

"На територията на Столичната община има над 170 училища, в някои от които дворовете са недостъпни. Там където липсва добра инфраструктура или дворно пространство, не се извършва тази дейност измиване като подготовка за първия учебен ден. Инспекторите са направили оглед на тези, на които това предстои. В графика на фирмите по чистота ще бъде отбелязано измиването да започне преди 15 септември, за да могат учениците да влязат в една приятна атмосфера в своето училище и да се адаптират към учебния процес", посочи Савова.

Какви са конкретните дейности, които се извършват в момента в столичните учебни заведения, за да посрещнат отново или за първи път учениците? В разговора се включи директорът на 15 СУ "Адам Мицкевич" в Район "Надежда" Ваня Минева.

Тя обясни, че редица фирми, с които инспекторатът към Район "Надежда" ще сключи договор ще извършат измиване на дворните части в прилежащия им район. "Нашите хигиенисти почистват цялата сграда, учителите украсяват стаите и така се подготвяме за първия учебен ден", допълни Минева.

"Имаме прекрасна спортна площадка, която е многофункционална за различни спортове – волейбол, баскетбол и футбол и е предпочитано място от нашите ученици и тези от района", каза още тя. Освен това допълни, че притесненията, че мястото ще бъде непочистено не са се оправдали,а напротив, районът е бил опазен със съдействието и на гражданите които живеят в района около училището.

"Ние много се грижим за чистотата в района, не само в сградата на училището. През цялото лято е имало дежурни учители и работата на ръководството не е прекъсвала поради план-прием. В момента тече петият етап по приемането на нови ученици от които три паралелки първокласници и 3 паралелки след 7 клас, 2 професионални, които предлагат атрактивно обучение – "Митническо и данъчно обслужване" и "Застрахователно дело и една паралелка с предприемачески профил", уточни директорът Ваня Минева.

За първи път прага на 15 СУ "Адам Мицкевич" ще прекрачат 642-ма ученици, като всяка година техния брой се увеличава, изтъкна тя.

Какви са нуждите по поддръжката на базата в момента, прави ли се обработка на зелените площи,  ще чуете  в интервюто на Златина Петкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26

Казусът с крокодила в кв. Ботунец

Напоследък нашумя новината с откритият крокодил, отглеждан в специално направена дупка в столичния квартал Ботунец. Животното е намерено след отзовали се общинари на сигнал за незаконна сеч. По думите на собственика на влечугото, който твърди, че е цирков артист, той разполагал с всички необходими документи, а територията, на която е изкопана..

публикувано на 08.08.24 в 09:38

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05