Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България стана двоен шампион на Европейско първенство по дебати

Снимка: ФБ/Асоциация Дебати

Преди дни в Бургас се проведе Европейското първенство по дебати, което е второто най-престижно по рода си събитие в света, след Световното първенство.

В него взеха участие над 500 души от 25 държави, като се състезаваха повече от 140 отбори от цяла Европа, включително и представители на всички престижни университети на Стария континент, като "Кеймбридж", "Оксфорд", LSE, KCL и много други.

За първи път подобно състезание се провежда на територията на България за цялата ни история в организиране и провеждане на дебатьорски турнири!

Събитието се организира от Асоциация Дебати България, с огромната подкрепа на Община "Бургас", Бургаския Свободен Университет, Младежкия международен център - "Бургас" и разбира се неуморния труд на всички доброволци.

Главни организатори бяха председателят на АДБ - Мартин Мавров, както и Николай Ангелов и Румен Маринов - финалистите на Световното първенство през януари тази година. Неизменна част от екипа също бяха Александър Венчев, Йордан Стаменов и Максим Зангов, всички от които бивши дебатьори

Два български отбора достигнаха до финалите на първенството - този в отворената категория и този в категорията "английски като втори език".

Отборът съставен от Алек Селвелиев и Велина Андонова спечели финала в отворената категория. Алек беше удостоен с наградата за най-добър говорител в Европа, а отборът съставен от Мария Мачева и Бисер Ангелов спечели финала в категорията "английски като втори език". Мария Мачева се класира като втори най-добър говорител на континента.

Събеседник по темата пред Радио София бе Мартин Мавров - председател на Асоциация Дебати и основател на клуб "Дебати" към Община Бургас.

"Европейското първенство по дебати има доста дълга история. Подобни събития се организират от 90-те години насам, дори има своите органи на управление, както е Европейска дебатьорска общност. Те възлагат и връчват мандатите за организиране на такива първенства", посочи той.

"Препоръчително е състезателната подготовка да се извършва в обособени клубове, тъй като е важно да се култивира интерес, макар всеки да има възможност за самостоятелна подготовка", допълни Мавров. 

От "Асоциация Дебати България" са подготвили "Наръчник на дебатьора", който е публично  достъпен на сайта им и откъдето може да се изтегли от всеки, който има интерес. Чрез изданието всеки желаещ да се занимава с дебати може да навлезе в материята, дори никога да не е посещавал подобни събития, каза още Мартин Мавров. Той допълни, че именно чрез събитията човек най-бързо може да разбере дали сферата на дебатите е за него, или не.

Специфика на провеждане на състезанията по дебати.

Главни съдии избрани от организаторите и съгласувани с ЕК определят темите, които стават известни на участниците едва 15 минути преди всеки дебат, поради което те нямат време да се подготвят преди състезанието назад във времето.

"Идеята на формата е, че участниците трябва да имат достатъчно добра обща култура, за да могат да реагират на всякакъв вид теми в кратки срокове", подчерта той.

Участниците са разпределени в 4 отбора, които се оценяват с помощта на точкова система. Най-добре представилият  се отбор получава 3 точки, най-слабо представилият се 0 точки. По тази точкова система участниците имат и индивидуални точки за всяка от срещите.

Във всяка стая, в която се провежда дебат съдийският панел се състои от поне трима човека, като всеки съдия според опита и постиженията си има различен ранг в йерархията. Съдиите се събират и гласуват – до каква степен е задълбочена аргументацията на отборите и доколко успешно са оборили тезите и аргументите на своите опоненти, обясни Мартин Мавров.

Дебатът трябва да бъде добре структуриран и без излишни лични нападки, бе категоричен той.

На отминалото вече Европейско първенство по дебати са обсъдени теми от различно естество – политически и такива по актуални международни събития. Повече за темите на изминалите дебати може да видите в сайта на асоциация "Дебати".

В разговора ще разберете още как се гарантира балансът на дебата.

"Дебатите имат голяма роля в обществения живот, най-малкото защото подготвят всеки човек да приема чуждата гледна точка или поне да е склонен да я обмисли", подчерта Мартин Мавров. Той допълни, че в рамките на всеки дебат от състезанията отборите не избират сами позицията, която защитават. Тя може да е коренно различна от тяхното вътрешно убеждение, но те са длъжни да я защитават също толкова пламенно, колкото биха защитавали и собствените си възгледи. Това се прави с цел да възпита толерантност към чуждото мнение и гледна точка, без задължително да е нужно да са съгласни с тях.

На изминалото Европейско първенство по дебати присъстваха представители на над 70 университета, с участници от над 25 държави.

Още интересни детайли от разговора чуйте в звуковия файл. С Мартин Мавров разговаря Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35