Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

Снимка: Радио София

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо поезия, а сега това е нейният първи роман.

"И да издаваме книги и да не ги издаваме и просто да си стоят за нас, мисля, че писането и четенето са най-добрият начин човек да прекарва времето си и да канализира малко емоции и потиснати чувства. Доста неща излизат между другото", сподели авторката.

Как е станал преходът от поезия към проза и лесен ли е той?

"И да и не" - гласи отговорът на Генчева. По думите й самото писане е дошло естествено, но признава, че от много години е отричала това, че ако започне да пише роман ще може да го завърши. И допълни:

"Писането си е писане, думите са си думи и когато човек обича да ги използва и да борави с тях, формата не е от голямо значение."

Тя категорично заяви, че никога не е имала писателски, или читателски застой, както гласи клишето. Романът е психологически трилър и до самото му завършване не е имал име, сподели авторката.


"Реално както във всяка една книга мисля, че сюжетът по-скоро служи на по-висша цел и на по-дълбока тема. В романа са силно засегнати темите за загубата, особено за една жена, за загубата, която тя може да преживее. За загубата на доверието в хората, за загубата на пътя към себе си, това да се съмняваш вече в собствения си вътрешен глас и интуиция и изобщо как човек може да се промени коренно в следствие на тези събития. Опитвала съм да засегна и малко по-дълбоки теми, които се преплитат със самия сюжет и се надявам да допадне на читателите, които обичат житейски теми, които обичат мистерията, трилъри и динамични действия", загатна тя.

Не всичко на страниците е преживяно от нея, но ние всички не сме много различни в емоциите си. И както с поезията, така и в романа - това е нишката, която свързва читателите, писателите и изобщо хората един с друг, тази споделена емоция. "Ние всички имаме един часовников механизъм отвътре", заяви младата авторка.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметникът на Динко Дерменджиев ще е до стадиона на любимия ФК "Ботев"

В предаването “Радиокафе“ акцент и върху тема, свързана с нашата памет, с една инициатива за построяване на паметник около стадион "Христо Ботев" в Пловдив на една легенда на българския футбол и на едноименния местен клуб – Динко Дерменджиев-Чико. Инициативата на  Фондация „Жълто и Черно “ за изграждане паметник на легендарния футболист в..

публикувано на 14.10.24 в 16:50
Jekov

"Близо" на Jekov ни напомня звученето на 80-те години

- Близо (Official Music Video)" frameborder="0">

публикувано на 14.10.24 в 16:31

Михаил Кръстев, ССИ: Повишаването стандарта на живот не става с вдигане на МРЗ

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) стана ясно, че работодателите имат сериозни аргументи да възразят на подготвяното увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) от сегашните 933 лв. на 1077 лв. от 1 януари 2025 г. "Не става въпрос за спор или диалог на страните по МРЗ. След промените в..

публикувано на 14.10.24 в 15:54

356 загинали и над 7000 ранени в тежки катастрофи у нас от началото на 2024 г.

356 души са загинали и над 7000 са ранени в тежки катастрофи у нас от началото на 2024 г., съобщи комисар Мария Ботева - заместник-началник на Пътната полиция и добави, че за този период са станали над 5600 тежки катастрофи. Спрямо същия период на миналата година катастрофите са с близо 800 повече, сочат данните на МВР. За сметка на това загиналите..

публикувано на 14.10.24 в 13:55
Зорница Христова - автор и издател

Книга разглежда темата за голотата в изкуството, как да бъде представена, а не заобикаляна

Тя знае как да общува с децата и търси пътища, по които нелеки теми да стигат до тях - издателят и автор Зорница Христова бе гост в предаването “Радиокафе“, за да разкаже как се пише изкуство за деца, в разговор за книгата с красноречиво заглавие “ Сложете гащи на тези картини“. Тя разглежда темата за голотата в изкуството – как тя да бъде..

публикувано на 14.10.24 в 13:01
Христо Радков

Христо Радков: Необходими са законови и организационни промени, за да намалим жертвите на пътя

Политиците не осъзнават какви са нуждите на населението, каква е промяната в автопарка, не осъзнават промяната в скоростите на движението, каза пред Радио София председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков, по повод пътната безопасност в страната. „Не осъзнават, че трябва да се направят много промени в организацията на..

публикувано на 14.10.24 в 10:36

За първи път деветокласници се явяват на тест по природни науки на електронни устройства

За първи път цял випуск от 61 000 деветокласници ще се яви на теста по природни науки на електронни устройства. Изпитът ще се проведе днес и утре от 08.00 часа, като училищата имат възможност да изберат да го проведат в единия или в двата дни. От Министерството на образованието и науката уверяват, че вече е създадена цялата необходима..

публикувано на 14.10.24 в 09:43