Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко място с голяма душа

5
Александър Васов и Драголюб Пейчев
Снимка: радио София

Радиокафе отново гостува на община Цариброд - Република Сърбия в съвместно предаване на Радио София и Радио Телевизия Цариброд, което се излъчва и в ефира на Радио Телевизия Цариброд. Говорим за развитието на община Цариброд, бита на хората тук, обичаите и традициите в навечерието на празника на Цариброд. Пръв гост е Александър Марков - председател на Клуб по лека атлетика „Балкан“ – доайен на царибродската лека атлетика:

"Клубът съществува от 1987-8, регистриран е като "Железничар", тръгнахме по турнири в София. Имаме добра връзка с Видин, гостуваме си на турнири. Спечелихме два медала във високия скок. Имаме 30-ина деца, най-добре е да идват на стадиона още като започват училище. Няма значение кой спорт, важно е да спортуват - за начало един ден.

Получихме от Белград филм, който снимахме в 1989 - като история на леката атлетика, почти всичко, което е станало в нашия отбор. Сменихме името му малко преди това. Всички отбори са на бюджета на общината, сега засега добре върви. Имаме стадиони, но пистата не е добра за състезание, защото е сгурия, а не тартан.

От Цариброд имаме два пробега - 3 км, около Гергьовден, другият е по Димитровден (по стар стил) - от града до манастира. Моята спортна кариера започна в Ниш, после в казармата, многобой. Започнах с приятели, първо футбол и после лека атлетика."

Следва д-р Ангел Йосифов – Председател на Комисията по Здравеопазване:

"Цариброд и по най-трудните времена е бил гостоприемен. Бил е и ще бъде хубаво градче, където всички се чувстват добре. Реален факт е, че голяма част от нашите хора работят и учат в България. За едно нормално преминаване на границата трябва да се създадат условия, да има такъв пункт, където да минават спокойни. Има облекчен режим, но искаме специален пункт, такъв има с Унгария. Трябва да стане по-бързо и получаването на българско гражданство - да е 6 месеца, а не както досега година. Това ни е ключов проблем.

Голяма благодарност за финансовата помощ от българското МВнР за програмата "Лекари специалисти за Цариброд", която допълва съществуващите. Мисля, че нашият Здравен дом е най-добър в окръга, хората са много доволни. Най-голямото ми удовлетворение е на края на кариерата ми да помагам на моя народ. Никой не е направил повече от нас в превенция на рака на гърдата."

Милена Ставров е директор на Начално училище "Христо Ботев" - Цариброд - ето какво ни споделя тя:

"Новото е, че за пръв път след 60 г. се завръща изцяло обучение на български - всички предмети за една паралелка в 5 клас са на български. Имаме общо 27 паралелки, 12 билингвални - на сръбски и български. След началното, повечето деца записват гимназия тук и после продължават обучението си в България.

Днес ще трябва да се обърнем малко в миналото, да потърсим семейните ценности, комуникирането помежду си. Поради бързия живот, като че ли забравихме много неща. Родителите трябва да бъдат повече с децата си."
След нея, Васил Андреев -Директор на Туристическата организация, представя Фестивала на Царибродската Шушеница:
"В Стара планина има и много хубави водопади. Малко място с голяма душа сме ние. Имаме голям турнир по футбол на малки вратички. Хубаво место за спортни лагери сме. Вече мирисът на шушеницата се усеща - 18 и 19 ноември. Хубаво месо, лютеница и добра музика. Почнахме с промоциите му в София и Стара Загора, работим с много туристически агенции."
Финалните гости по традиция са приятелите ни Царибродски Оркестър – Александър Васов и Драголюб Пейчев:
"В Поганово открихме 31-ия Художествен пленер. Казват "ако не прекараме, не се е случило". Характерно е за Балканите -и когато е жално, пак е весело, така се случва. Александър: "Фермата ми е като влак, има си разписание. Първо машинно доене на козите, ръчно - на овците, като нахраним кучетата, и стопанинът може да се нахрани. Овчарската работа трябва да бъде внедрена в гените на кучето, иначе остава само любимец. Много ни е работата, малко сме хората и балансираме между работата и възможностите ни."
В чест на починалия основател на оркестъра изпълняват песента му "Мила сестро, Стара Планино".
И продължава: "Всичко изпълнено с емоция върви. България е източник на самочувствие, на гордост. Някой път и разочарование. Като къща - винаги можеш да се върнеш в нея. От фермата като погледнеш - на 4 км е България."
Драголюб: "Занимавам се любителски с театър вече 41 години. Трябва да обичаш театъра. Най-новата ни постановка е на Христо Бойчев и е на професионално ниво. Играхме и на лятната сцена в Созопол преди месец. Театърът ме изпълва, дава ми сила, той е нещо възвишено. Един свят на магия, на чудеса. Възпитаван съм да обичам България, малко ни е българския развален. Езикът се сменя. Малко акцентът ни е развален."
Слушаме и песента "Ой, овчарче" - текстът е весел, нищо, че песента е тъжна. Разбират те и в Белград, и в София, и в Скопие.
"Участията нас ни планират, не ние планираме участие. Най-важното ни е концерта в БНР, подготвяме програмата от записания диск и нещо от новата програма." (Александър) "Във втория диск искаме да запишем стари хумористични песни. Днешният ден е само днес, радвайте се на живота!" (Драголюб)
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07