Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско изобретение черпи електричество от морската вода

Снимка: Радио София

Предстои изграждането на пилотна инсталация за производство на ток от морска вода. За сега идеята е това да стане в изкуствени условия в Института по инженерна химия към БАН, а автор на проекта е проф. д.т.н Венко Бешков. Той е вписан в "Златната книга на Патентно ведомство на Република България" през 2009г. Пилотната инсталация ще се монтира на територията на института и ще работи с изкуствено приготвени разтвори, които много наподобяват състава на морската вода. Платформата ще бъде поставена на място в морето с голяма дълбочина. По тръба ще се изпомпва вода до повърхността на платформата и ще се подава в инсталацията, за да се добива енергията. Подробности пред Радио София разказа проф. д.т.н Венко Бешков.

"Идеята се зароди преди повече от 10 години, когато работех по извличането на сероводорода в Черно море под формата на сулфатни йони и получаването на водород. Тогава се видя, че енергията, която се изразходва за получаването на водород е повече от тази, която се добива с неговото получаване. Тогава у мен се роди идеята да се постъпи по друг начин, а именно да се използва сероводорода като гориво в една горивна клетка. Това е устройство, в което протича дадена химична реакция и енергията, която се отделя при нейното протичане директно се превръща в електрическа енергия", каза той.

В рамките на финансиран от ЕС проект, екип от учени са извършили експеримент в реални условия в Черно море, като резултатите са били окуражаващи. Сега предстои да се направи опит за получаване на електроенергия от инсталацията в мащаби, близки до промишлените. Предвижда се изграждането на платформа подобна на нефтените, която ще бъде на котва. Това ще дава възможност тя да бъде местена.

Относно спънките, проф. д.т.н Бешков сподели, че от една страна има недоверие от страна на държавната и местна администрация към труда на учените. От друга страна новите технологии застъпват интересите на големи компании и геополитически играчи, които нямат интерес от внедряването на такива технологии. По въпроса за това какви ще са ползите на битово ниво той каза:

"На първо място трябва да построим тази инсталация и да се убедим, че проектът и технологията, която предлагаме действително е работоспособна и икономически целесъобразна. За себе си аз имам това убеждение, но все пак трябва да убедим едни инвеститори и едни управленци, които да дойдат и да видят, че това нещо работи. И вече след това, имайки сигурната поддръжка на правителство, на Народно събрание, ще се намерят инвеститори и тогава нещата могат да станат по-бързо."

Той посочи, че един такъв проект не може да мине без подкрепата на централната власт. Това е така, защото природните богатства са собственост на държавата. Освен това каза, че предимствата на новата технология са много:

"На първо място нашата технология позволява едно много гъвкаво и безинерционно включване и изключване на инсталацията. Това при една атомна централа и при един ТЕЦ е невъзможно. Веднъж тръгнал, процесът не може да бъде намаляван, включван и изключван. Второ - няма никакви отпадъци и никакви складови стопанства за суровини. Суровината се намира в морето и само трябва да се изпомпа морската вода и нищо повече. Освен това няма абсолютно никакви източници на въглероден диоксид."

Ако проектът се окаже успешен, изграждането на инсталацията ще отнеме минимум три години, категоричен е проф. д.т.н Венко Бешков.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03

Адресите на любовта - Александър Батенберг

Българка ражда на княз Александър Батенберг три двойки близнаци за 7 години Образован, строен, мъжествен, много красив, с бадемови весели очи, с тънки вежди, бяло лице с алени бузи и черни засукани мустачки, 22-годишният княз Александър Батенберг веднага прави много силно впечатление на всички, които се стичат да го посрещат на българска земя...

публикувано на 28.09.24 в 14:00
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36