Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книга за частните армии разкрива генезиса на войната

Д-р Христо Тутунаров
Снимка: Радио София

На 25 септември 2023 г. ще бъде представена книгата "Частните армии. Еволюцията на войната". В предаването "Радиокафе" събеседник бе нейният автор – д-р Христо Тутунаров, преподавател в Университета за библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ)

Винаги ли са съществували частни армии, откога ги има, кой ги е създавал?

Ето какво сподели авторът:

"Частните армии не са много популярни в България, поне до войната между Русия и Украйна. Не заради аспектите на нашите въоръжени сили и армия, а по-скоро заради това, че самите частни армии седяха в сянка, това на тях им носеше дивиденти", отбеляза той допълвайки и факта, че те на са били обект на внимание от страна на изследователите, в това число и тези пряко свързани с армията и въоръжените ни сили.

В най-съвременния им план, частните армии съществуват от 1997 година.

"Една американска компания начело с двама бивши барети, американски "тюлени", създават Black Water – емблематична компания, която създава модела на частните военни компании. Някакъв прототип на частни военни компании може да бъде открит и по-назад във времето във Френския чуждестранен легион, в "Гурките" т.е. непалските наемници, които използват Великобритания", посочи Тутунаров.

Френският чуждестранен легион, макар и направен от чуждестранни бойци е част от сухопътните сили на френската армия, докато съвременните частни военни компании нямат официална връзка с държавата и не са част от нея. Но от друга страна възложителите на задачи в частните военни компании идват именно от структури като свързани с отбраната и разузнаването на съответната държава, която ги е наела, а много често и създала, изтъкна той.

По думите му вероятно днес частните военни компании са стотици – колко точно, трудно е да се каже, но големите играчи на "пазара на смъртта" са може би около 20-30 по-емблематични компании, които често се трансформират и сливат една с друга.

От значение е фактът, че ангажиментите, които те поемат и служителите, които наемат се увеличават и изпълнявайки доста широк кръг от задачи, тяхното присъствие на фронтовата линия, а и не само, практически е осезаемо, изтъкна Тутунаров. В някои конфликти, на определени места служителите на частните военни компании надхвърлят по численост националните армии на терен, илюстрира той.

От разговора ще разберете дали "Вагнер" е първата частна военна компания в Русия, какъв е механизмът на действие и международно влияние на частните военни компании. Има ли разлика между частна и наемна военна сомрания, както и какво се крие зад понятието "военен контрактор"?

Освен, че частните военни компании изпълняват чисто военни действия и недотам легални такива, много от тях биват наети от ООН, Европейския съюз, включително и заради това да осигуряват тяхната охрана в различни райони и рискови зони, подчерта д-р Христо  Тутунаров

Книгата "Частните армии. Еволюцията на войната" ще предложи на вниманието на любопитния читател теми за пораждането на конфликтите и генезисът на войната. Освен това авторът се занимава с целия процес по "приватизацията" на войната, различните аспекти във воденето на различните видове война, в това число и хибридна.

Представянето на книгата ще бъде на 25 септември в клуб "Журналист" от 18 часа.

Още интересни аспекти, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 30.11.2023: Отново не беше избран председател на Столичния общински съвет

Събеседник в предаването "Форум" е Петко Желязов. Той е водещ, модератор и продуцент на научнопопулярни събития към платформата RATIO от 2016 г. насам. По образование е хуманитарист, с профил политически науки и международни отношения. Темите, по които говори са: Атентат в Йерусалим - ще разруши ли крехкото временно примирие Не..

публикувано на 30.11.23 в 20:50

Как ще бъде променен Ботевград

Какви са проблемите в отделните общини и плановете за разрешаването им, както и идеите и приоритетите на местната власт за развитие, и подобряването на качеството на живот на жителите? По темата говори кметът на Община "Ботевград", Иван Гавалюгов. По думите му след обилния снеговалеж електрозахранването е възстановено навсякъде, пътищата са..

публикувано на 30.11.23 в 20:06

Медицински специалисти в България стават все по-търсени и все по-малко

Публикуван анализ на Съвета за икономически анализи към Министерски съвет, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България сочи, че проблемът не може да бъде решен само с образователната система. Подробности по темата разказа един от авторите на доклада - доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева. Освен член на Съвета за..

публикувано на 30.11.23 в 18:43

Книжно приключение с "Коледна песен" и Темз Арабаджиева

В предаването "Добър вечер, София“ ви правим съпричастни към едно вълнуващо книжно приключение с коледна палитра от книги – от Чарлз Дикенс през коледен сборник на български автори, класически коледни романи и до Елин Хилдебранд. Гост и наш гид в приключението беше Темз Арабаджиева, която обяви, че всеки, който закупи книга за Коледа,..

публикувано на 30.11.23 в 17:17

Безплатно каране на кънки тази събота в София

На 2 декември (събота), от 12:00 до 20:00 часа, на ледена пързалка „Юнак“ до стадион „Васил Левски“ в София, Българска федерация спорт за всички организира за 30-ти пореден път - "Зимно предизвикателство"`2023. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта, по „Програма за развитие на спорта за всички“...

публикувано на 30.11.23 в 17:16

От 1 декември 2023 г. малкият ринг на София става недостъпен за старите автомобили

От 1 декември 2023 г. влиза в сила нискоемисионна зона в центъра на София, която ще продължи до 28 февруари 2024 г. Тя ще важи за автомобили от най-замърсяваща категория 1. Това ще се случи на няколко етапа. Първият етап на въвеждането ще е т. нар. малък ринг между между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", ул...

публикувано на 30.11.23 в 16:59

"Има много приятели и вече комуникира с тях" – Александър и борбата му с невросензорна загуба на слуха

Александър Георгиев Дойчев е на 8 г. и страда от двустранна невросензорна загуба на слуха. Неговата майка Любка Дойчева споделя, че детето е добре и вече е ученик във втори клас. Благодарение на кампанията "Българската Коледа", Александър получава ежедневна рехабилитация. "Като цяло е добре, развива се нормално. Ходи в масово училище, има..

публикувано на 30.11.23 в 16:02