Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Проблеми с политическата стабилност в страната няма. Големият проблем е поляризацията

Искрен Иванов
Снимка: Иван Русланов, БНР

Политическата обстановка у нас не може да се окачестви като неспокойна, колкото е поляризирана, коментира пред Радио София политологът, преподавател и експерт по управление на кризи Искрен Иванов.

„Големият проблем не е стабилността на правителството, защото на този етап не се задават дестабилизиращи тенденции, а по скоро разделението сред политиците и сред обществото. Линиите на разделение са няколко. Първата от тях е свързана с войната в Украйна. Не трябва да подценяваме и това, че в последно време имаме сериозни проблеми с поскъпването на цените. Сега последно и показатели като инфлацията. Най-общо казано – проблеми по отношение на политическата стабилност няма, но големият проблем е тази поляризация, която се наблюдава вътре в обществото между гражданите и между политиците, и не ни позволява адекватно да защитаваме нашия национален интерес“, каза Искрен Иванов.

По думите му, големият проблем с политическата реторика в България е, че много често политиците говорят по начин, който дразни хората.

„За популистите няма да говорим, но ще ви дам два примера. Да вземем левите партии, които постоянно говорят за връзките на България с Русия и какви трябва да са нашите отношения с Русия. Левите партии трябва да се занимават с всичко друго, но не и с Русия. Тяхната задача е да се занимават с качеството на живот на гражданите, правата на трудещите се, социалната справедливост, здравеопазването, социалното осигуряване. По същия начин стоят нещата и с десните партии, които от Костово време насам имат една много рязка реторика, която често е концентрирана основно към хората, които живеят в големите градове, което прави много лошо впечатление на хората, които живеят извън големите градове“, добави преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски“.

По отношение на управляващите партии, Искрен Иванов обясни, че думи като „сглобка“ или „коалиция“ не са коректни.

„Тук трябва да говорим с думи като „консенсус“. В българския политически елит има траен консенсус за това, че нашата страна трябва да продължи своя път към още по-засилена интеграция в Евроатлантическото пространство“, каза политологът.

Цялото интервю на Лъчезар Христов с Искрен Иванов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кокалянски Урвич

Крепостта Урвич още изненадва учените

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на..

публикувано на 10.12.23 в 11:50

Когато се грижим един за друг показва от какво сме направени

Кои са наградените юристи в 11-тите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза, на които БНР беше медиен партньор? Какви средства са събрани за деца с ДЦБ и семейства с репродуктивни проблеми? Отговорите - в р азговор с юриста и журналист Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация и със  Зий Ребело – меценат и..

публикувано на 10.12.23 в 11:00

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от  д-р Йорданка Господинова , наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла..

публикувано на 10.12.23 в 10:00
Поли Кинова

Посветих се да споделям красота

Дизайнерката Поли Кинова – носител на наградата „Златната игла“: "Да творя ме прави щастлива. Модата е моето призвание. Тя е вътрешно усещане, свобода, а това е най-голямата ценност. Посветих се да споделям красота. Професията на модния дизайнер изисква много развито въображение. Постоянно да си информиран за тенденциите в модата...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00

Адресите на любовта - актрисата Мариана Димитрова

Актрисата Мариана Димитрова откакто се помни е все омъжена Звездата от филмите „Мъжки времена“, „Елегия“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и „Дами канят“ се жени три пъти, все по любов и затова казва, че откакто се помни все е омъжена. Тя се самоубива в Сан Диего като скача от седмия етаж на паркинг в местния мол, след като вече е изстрадала..

публикувано на 09.12.23 в 14:00