Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица отбелязва 180 години от рождението на Георги Бенковски

Навършиха се 180 години от рождението на българския революционер Георги Бенковски. С рождено име Гаврил Груев Хлътев, той е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание през 1876 година в 4-ти Революционен окръг. Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Копривщица с редица събития.

В предаването "Радиокафе" ставаме част от вълнуващата тържествена атмосфера на Възрожденска Копривщица, чрез прякия репортаж на Боян Бочев. 

По думите му, организирана е прекрасна емоционална програма от текущи събития с помощта на Дирекция на музеите в Копривщица, в лицето на директора г-жа Кунка Неделева, Светлана Мухова – уредник на къщата светиня и музей „Георги Бенковски"  и на целия екип. Заслуга за прекрасните празници в Копривщица има и общината, начело със своя кмет Бойка Дюлгярова и НЧ “Хаджи Ненчо Палавеев“ с председател Стоян Павлов.

Изключително вълнение и емоции е предизвикал с невероятната си рецитация 9-годишният ученик от Копривщица Цветко Мавродиев.  Духовият оркестър при средно училище „Любен Каравелов" с ръководител Николай Иванов, изпълняват химна на град Копривщица „Хубава си моя горо“. А кулминацията на тържествата от вчерашния ден настъпва с тържествената музикална програма на Гвардейския представителен оркестър и оркестрите на военно въздушните и специалните сили,. Финалът е белязан от светлинния спектакъл изработен от екип на Емил Михов, съпътстван от сценария на проф. Симеон Венков и незабравимите гласове на Копривщица – актьорите Георги Гайтанников и проф. Петър Петров.


Празничната програма продължава и днес, в Деня на Независимостта.

С парад на военните униформи от Първото Българско Царство до Втората световна война „България през вековете“. Парадът се провежда вече 14 години, уточняват от Дирекция на музеите в града.  Чрез старанието на хората от клуб „Традиция“, които работят на място в Копривщица са се постарали да ушият и възстановят, чрез това което е известно от исторически сведения и анализи, как са изглеждали дрехите на първите ни владетели.

Специално ще бъде отбелязан възстаническият период на Априлци от 1876 година. Ще бъде пресъздаден образът на легендарния войвода Бенковски от младеж, облечен в неговата униформа.

Ще има и няколко прожекции.

Днес, в 17 и 19 часа в читалищния салон в града е премиерата на филма "Записки по едно предателство" на режисьора проф. Георги Дюлгеров - филм, който е вдъхновен от мемоарната книга „Записки по българските въстания“ по Захари Стоянов.  

В събота, 23 септември отново в НЧ “Хаджи Ненчо Палавеев“ гр .Копривщица ще се излъчи документалният филм "Князът Бенковски“ на проф. Симеон Венков, проф. Петър Петров и незабравимия копривщенски актьор Георги Гайтанников.

Чуйте отзвук от празничната атмосфера в репортажа на Боян Бочев.




По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години. От Националния литературен музей канят жителите и гостите на столицата от..

публикувано на 09.07.24 в 08:55