Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

УНСС стартира с подобрения в учебната инфраструктура

Снимка: УНСС

Как университетите ще започнат новата учебна година, какви са програмите и промените в УНСС. Подробности разказа проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство.

"Има някои неща и в учебния процес - по-голяма дигитализация, много повече дигитални услуги за нашите студенти, опашките пред гишетата почти изчезнаха. Има възможности за плащания по всякакъв начин. Изобщо гледаме да улесним живота на студентите за да учат повече и подобряваме материалната среда и учебната база. Едно от нещата, които ще открием официално съвсем скоро, една част от него работи е фотоволтаичният парк на УНСС. В момента имаме 6 зарядни станции и с този фотоволтаичен парк мисля, че ще може да ги поддържаме доста добре", каза той.

По думите му паркът е направен с инвестиция от 3 млн. лв., като разходът се изплаща през икономиите от електроенергия. Той се намира на паркинга на университета и на плоските покриви, като по този начин не се отнемат тревните площи. Мощността му е 800 kW, което покрива около 60% от нуждите на учебното заведение. Освен това е извършен ремонт на университетската библиотека. Относно това къде се намира УНСС спрямо други университети той каза:

"Дигитализацията е много хубаво нещо, но трябва да отделяме внимание и на кибер сигурността, защото ние сме наистина много дигитализирани. С електронни студентски книжки, с електронни протоколи, с електронни главни книги. Много от процесите, които съществуват в университета също са дигитални - плащания на такси, настаняване в общежития... Представете си ако това бъде атакувано какво ще се получи в крайна сметка."

Проф. д-р Димитров отбеляза, че има няколко магистърски програми свързани с изкуствения интелект, а някои от програмите по счетоводство, финанси и логистика са на английски език и са международно сертифицирани.

"Ние се стараем да осигурим добри перспективи на нашите студенти и те да могат да се възползват от тях. Наистина, към това ги и стимулираме и университетът става все по-интернационален", каза проф. д-р Димитров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Коментаторите тази седмица: Стефан Стефанов и Мартина Апостолова

"Форум", 11.12.2023: Има ли фигуранти в културата?

Във „Форум“ тази седмица предстои да слушаме мненията и коментарите на:  актрисата с кауза Мартина Апостолова (помните впечатляващото ѝ превъплъщение във филма „Ирина“), от години е в независимия сектор на културата и е граждански активист; в момента готви нови театрални постановки, преподава на студенти;  писателят и журналист Стефан..

публикувано на 11.12.23 в 19:44

Младата певица Божидара Симеонова с нова песен "Спасение"

Младата певица и композитор  Божидара Симеонова представя най-новия си проект, наречен “Спасение“ - колаборация между няколко музикални стила – поп, рок и фолклор. Божидара разказва, че музиката и текстът на песента всъщност имат своята история назад във времето, създадени преди почти 10 години. Автор на текста е нейната майка, писателката..

публикувано на 11.12.23 в 18:02

Коледната програма на Община Челопеч - в кампания за Детската болница в София

Община Челопеч организира благотворителна кампания, чиято амбициозна цел е събиране на необходимите средства за ремонт на болнични и санитарни помещения в Клиниката „Детска ендокринология и болести на обмяната“ към СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Всяко едно от събитията в празничния, коледен календар на Челопеч е..

публикувано на 11.12.23 в 18:01
Деница Давидкова

Конкурс търси гледната точка на младежите за "Най-добрия успял човек, когото познавам"

Националният ученически конкурс видеоистория за “Най-добрият успял човек, когото познавам" е част от поредица от инициативи свързани в върховенството на правото и правовата държава. Ние винаги говорим за тези две понятия, но не и за спазването на правилата, тъй като за правилата винаги трябва да имаме едно наум и да ги подлагаме на съмнение,..

публикувано на 11.12.23 в 17:31
В България има и такива класни стаи

Отчитат и показват напредъка в дигитализацията на българското образование

През 5 последните години е направен огромен скок в дигитализацията на българското образование, отчитат от МОН. Има голям напредък в предоставянето на достъп до образователната система на всички ученици, учители и родители до национални платформи. Най-голямата от тях е „ Дигитална раница “, където има различни ресурси по всички предмети, за..

публикувано на 11.12.23 в 16:59
Снимки: Личен архив

"Ива, която говори с животните..." - книга, която говори с децата

В предаването  "Радиокафе" представяме детската книга  "Ива, която говори с животните. Една различна Нова година" с автор  Габриела Рогелова (Багриела Смела). Илюстрациите са дело на Ина Кьорова. Ива е обикновено момиче, но има чудната дарба да говори с животните. Тя е главната героиня на едно истинско приключение в навечерието на..

публикувано на 11.12.23 в 15:50
Силвия Георгиева

Общините започнаха мандат на инвестициите

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организира Встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г. Такова събитие за трети път се осъществява още преди края на календарната година, в която са проведени местни избори. Днешният форум се провежда с участието на..

публикувано на 11.12.23 в 15:11