Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софтуер на българска компания прави 3D дигитални двойници за мобилни оператори и нумизмати


Софтуерна компания с цялостни решения за създаване на прецизни „3D дигитални двойници“ на физически обекти, получени чрез комбиниране на данни от дронове, LiDAR системи, камери и смартфони бе сред победителите в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022“. 

За постиженията пред БНР-Радио София разказа Калин Стоев.

Българската компания вече работи на 5 континента, на най-много – в Европа.

В момента помага на четвъртия мобилен оператор в Германия за определяне местата на антените.

3D дигитални двойници могат да се направят от 2D снимки, но най-добре от заснетото с дрон. Детайлната картина може да покажат състоянието на обекта, включително и появата на ръжда. За един хубав модел се правят около 600 снимки на обект, поясни още Стоев.

Софтуерната разработка на българите намира приложение още в строителството, възобновяемите енергийни системи и други области, дори при денталната медицина и нумизматиката.

Чуйте разговора на Лилия Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той..

публикувано на 07.12.23 в 15:20

Нова авторска песен от Niki R:ce - In your arms

In your arms е новата авторска песен на музикантите Niki R:ce. В предаването "Събуди се, София" дуетът беше на гости на Мартен Роберто и разказаха подробности за новата си песен. Музикалната двойка е заедно от 9 години. Запознали са се в Музикалното училище "Любомир Пипков" в София. След това са завършили Националната музикална академия "Проф...

публикувано на 07.12.23 в 13:14

Какво е нивото на образованието у нас?

Резултатите на българските ученици са отново изключително ниски в трите области, според изследване на PISA (програмата за международно оценяване на учениците) - четивна грамотност, математика и природни науки. 53% от 15-годишните не са достигнали базисното равнище на умения по четивна грамотност според PISA, което ги прави функционално..

публикувано на 07.12.23 в 11:50

Оперна гала в зала "България" ще представи с концерт компактдиска "Български оперни гласове"

На 8 декември 2023 г. в Зала "България" ще бъде представена една оперна гала – събитие свързано със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Събитието е с начало 19 часа и включва прекрасен концерт и представяне на новия компакт диск "Български оперни гласове".  По този повод в предаването "Радиокафе" гостуваха диригентът..

публикувано на 07.12.23 в 11:44