Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са предизвикателствата пред фармацевтите

Снимка: RFK Sofia

25 септември е Световен ден на фармацевтите, който премина под мотото "Магистър-фармацевтите укрепваме здравната система". Какви са предизвикателствата пред тази професия, интересът към нея и трудностите, с които практикуващите я се сблъскват? Подробности разказа магистър-фармацевтът Венелин Сапунаров, представител на Регионалната фармацевтична колегия в София и представител на Българския фармацевтичен съюз в Международната федерация по фармация (FIP).

Началото на Международната федерация по фармация датира от 1912 година, като в нея членуват много от фармацевтичните организации в света. По думите на Сапунаров ковид е показал, че много от англосаксонските страни ползват услугите на фармацевтите. Държавата и фондовете им заплащат за допълнителни дейности, тъй като в западния свят има недостиг на медицински специалисти. Доста от нещата, които са по-прости в здравеопазването натоварват допълнително здравната система.

"Аз се гордея с моята професия, защото ние сме една от наблюдаваните професии по директива, в Европа има такава и ние сме от социално значимите. Учим пет години и половина, тоест както лекарите адвокатите, стоматолозите и ние не можем да имаме бакалавърска степен. Или учиш пет години и половина, или не учиш", каза той.

Освен това посочи, че у нас прехвърлянето на част от задълженията към фармацевтите е неприложимо по няколко причини. Първо: няма желание за това и второ - никой не иска да променя законодателството.

"При нас в последните години вместо професията да се развива се получава така, че ни превръщат в едни обикновени продавачи общо взето. И настройката от това, че такива са правилата по закон и по наредби е, че накараха и обществото да ни приема така. А всъщност всеки един пациент, който влиза при нас в аптеката има ползата да си отдели три или четири минути да говори с нас. Как да приема лекарството, колко дълго, има ли странични ефекти", сподели Сапунаров.


Той отбеляза, че в страната имаме пет факултета, които подготвят кадрите. Много от младите хора, които са се насочили към медицината се колебаят дали да не изберат фармация и така местата се попълват. Сапунаров каза, че едно от предизвикателствата е, че много от пациентите или не спазват часовия диапазон на лечението, или не довършват курса. Относно дигитализацията той заяви:

"Все още системата се надгражда и все още очакваме бялата рецепта да започне да се използва. Тоест тази, която не е по здравния фонд също. Това е облекчение, но това е един голям плюс за пациентите, както и за всички медицински специалисти по веригата. Защото остава историята кой какво е пил. И ако цялата система влезе в така предвидения вариант, тогава вече ще се знае с какво да не се продължава лечението. Има пациенти, които влизат в една, във втора аптека, вземат си различни неща предписани от различни лекари и самите лекари даже не знаят, че пациентът пие това, това, това и онова."

По данни в ЕС една аптека обслужва 3022 пациента, докато бройката у нас е 2423 пациента. Плътността на аптеките на 10 хиляди души в Европа е 3.23%, а в България е 4.13%, което показва, че по показатели имаме повече аптеки отколкото в ЕС. Там аптеки и болници се отварят на база население, а не свободно, както е при нас.

"В момента се прави национална аптечна карта и според населението там, където няма аптеки ще могат да се отварят в бъдеще. Това е европейският похват. Първо трябва да имаш брой население за да имаш аптека и второ - трябва да имаш отстояние от аптека до аптека, за да можеш да покриеш повече пациенти, тоест аптеката да е там, където живеят хората. Защото тук парадоксът е, че в Младост 4 има две аптеки на кръст, а в центъра до някои болници има и по 10", отбеляза Сапунаров. Той посочи, че в България цените на лекарствата са по-ниски и поради тази причина много от фирмите са изтеглили продукцията си от нашия пазар.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33