Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на Карл Велики в едноименната книга на Луиза Генова

Снимка: Радио София

Луиза Генова, която възкреси образа на краля на Франкската империя Карл Велики в едноименната си книга и Калина Христова,  чието дело са илюстрациите, гостуваха в предаването „Радиокафе“.

“Книгата я мисля 7 години, а преди година назря моментът, в който я написах за 20 дни. Четири пъти я пренаписвах, мина редакция, корекция, докато се стигне до това, което днес държим в ръце“, споделя авторката.

Доколко има изследвания за личността на Карл Велики и позната ли е тя преди тази книга?

„По-скоро за историците и политолозите, но по-малко за читателите на художествена литература и точно това исках да променя. Държах да има книга на български“, споделя писателката.

Защо Карл Велики и защо сега?

„За мен никак не е странно защо сега. Да започнем оттук, че ежегодно в град Аахен - малък град до Кьолн, ежегодно се присъжда наградата “Карл Велики“ на хора и институции, които имат особен принос за европейското единство. Тази година през месец май наградата бе връчена на Володимир Зеленски и украинският народ. На награждаването присъстваха много политически лидери, които обсъждаха значими за последните 2-3 години теми, а името на Карл Велики е пряко свързано с политическия живот в Европа“, поясни Луиза Генова.

Сред най-значимите факти, които правят личността на владетеля актуална и днес са, че той обединява някогашните варварски племена. Днешния облик на Европа - на държави като Англия и Франция е такъв, именно заради неговите действия, смята авторката. По думите й, той приема като истинска мисия на живота си идеята да християнизира Европа. Искал е всички хора, които населяват Франкската империя по онова време (8век), да бъдат грамотни, за да могат да четат Библията.

„Той е просветител, велик войн, трансформатор, обединител на Европа и дори той е човекът въвел малката буква в начина на писане“, твърди Луиза Генова.

На този прелюбопитен факт, писателката посвещава цяла типографска глава в едноименната книга, в която детайлно обяснява за малката буква, наречена „каролингски минискул“ на името на неговата Каролингска династия.

Освен град Аахен, където са погребани тленните останки на владетеля, артефакти свързани с неговото царуване могат да се намерят и в други западноевропейски градове, един от които е Рим, където през 800-ата година е коронован в Базиликата „Св Петър“ като император на Западната Римска империя, допълва още писателката.

„Беше приятно, полезно и много увлекателно за мен да намеря баланса за това колко илюстрации да има в една такава малка, джобна книжка, за да не разсея фокуса на читателя от това, което е направила Луиза, за което я поздравявам, защото историята става все по-важен фактор в живота ни и ние трябва да се връщаме постоянно към нея и да я познаваме добре, не само нашата българската, но да се обърнем и към Европа, която понякога критикуваме, опитваме се да се приближим, или отдалечим. Книгата ни връща в едни времена, в които Европа се е създавала, изграждала и може би оттам трябва да почерпим опит, който ще ни е полезен днес“, каза на свой ред илюстраторът Калина Христова, която в момента подготвя изложба.

Чуйте още интересни аспекти за образа на Карл Велики, как той присъства днес в обединена Европа, в разговора на Боян Бочев и Лили Големинова в звуковия файл.



По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34