Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на Карл Велики в едноименната книга на Луиза Генова

Снимка: Радио София

Луиза Генова, която възкреси образа на краля на Франкската империя Карл Велики в едноименната си книга и Калина Христова,  чието дело са илюстрациите, гостуваха в предаването „Радиокафе“.

“Книгата я мисля 7 години, а преди година назря моментът, в който я написах за 20 дни. Четири пъти я пренаписвах, мина редакция, корекция, докато се стигне до това, което днес държим в ръце“, споделя авторката.

Доколко има изследвания за личността на Карл Велики и позната ли е тя преди тази книга?

„По-скоро за историците и политолозите, но по-малко за читателите на художествена литература и точно това исках да променя. Държах да има книга на български“, споделя писателката.

Защо Карл Велики и защо сега?

„За мен никак не е странно защо сега. Да започнем оттук, че ежегодно в град Аахен - малък град до Кьолн, ежегодно се присъжда наградата “Карл Велики“ на хора и институции, които имат особен принос за европейското единство. Тази година през месец май наградата бе връчена на Володимир Зеленски и украинският народ. На награждаването присъстваха много политически лидери, които обсъждаха значими за последните 2-3 години теми, а името на Карл Велики е пряко свързано с политическия живот в Европа“, поясни Луиза Генова.

Сред най-значимите факти, които правят личността на владетеля актуална и днес са, че той обединява някогашните варварски племена. Днешния облик на Европа - на държави като Англия и Франция е такъв, именно заради неговите действия, смята авторката. По думите й, той приема като истинска мисия на живота си идеята да християнизира Европа. Искал е всички хора, които населяват Франкската империя по онова време (8век), да бъдат грамотни, за да могат да четат Библията.

„Той е просветител, велик войн, трансформатор, обединител на Европа и дори той е човекът въвел малката буква в начина на писане“, твърди Луиза Генова.

На този прелюбопитен факт, писателката посвещава цяла типографска глава в едноименната книга, в която детайлно обяснява за малката буква, наречена „каролингски минискул“ на името на неговата Каролингска династия.

Освен град Аахен, където са погребани тленните останки на владетеля, артефакти свързани с неговото царуване могат да се намерят и в други западноевропейски градове, един от които е Рим, където през 800-ата година е коронован в Базиликата „Св Петър“ като император на Западната Римска империя, допълва още писателката.

„Беше приятно, полезно и много увлекателно за мен да намеря баланса за това колко илюстрации да има в една такава малка, джобна книжка, за да не разсея фокуса на читателя от това, което е направила Луиза, за което я поздравявам, защото историята става все по-важен фактор в живота ни и ние трябва да се връщаме постоянно към нея и да я познаваме добре, не само нашата българската, но да се обърнем и към Европа, която понякога критикуваме, опитваме се да се приближим, или отдалечим. Книгата ни връща в едни времена, в които Европа се е създавала, изграждала и може би оттам трябва да почерпим опит, който ще ни е полезен днес“, каза на свой ред илюстраторът Калина Христова, която в момента подготвя изложба.

Чуйте още интересни аспекти за образа на Карл Велики, как той присъства днес в обединена Европа, в разговора на Боян Бочев и Лили Големинова в звуковия файл.



По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гостите на предаването в залата на спортната слава на Държавното спортно училище

Да си учител е престиж и призвание

Радиокафе гостува на Държавното спортно училище в София „Гененал Владимир Стойчев“ по повод неговия 50-годишен юбилей. В навечерието на новата учебна година разговаряме с директора на училището Борис Борисов , световен шампион по самбо, преподаватели, треньори и ученици. Пръв, а и последен гост е г-н Борисов: "Тренирам двуразово 3 дни в..

публикувано на 01.09.24 в 10:44

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец: "Основавам се на археологическите разкопки на Магдалина Станчева и на Васил Николов за откритите им останки от древно тракийско поселение. Още по времето на Юстиниян там се разширява градът, после и българите продължават. Османците превръщат в конак на валията на града, двореца на старобългарски..

публикувано на 31.08.24 в 15:00
Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Адресите на любовта: Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Македонската революционерка разстрелва Тодор Паница, подтикната от любимия си Менча Кърничева и Мара Бунева си оспорват пиедестала на жена-терористка в българската история, но родената с името Мелпомена не крие, че увлечението ѝ към Ванче Михайлов е допринесло за решението ѝ да стане политическа убийца. Всъщност, според писателя Тони..

публикувано на 31.08.24 в 14:00

Реките имат потенциала да оправят града

Радиокафе е в Южния парк, където "Граждански будилник" е част от фестивала "Реките на София". Началото е с Александър Киров от БЦНП (Български център за нестопанско право): "Ще играем много игри, свързани с общата култура на децата, ще си играем и на книги. Децата се вълнуват и се чувстват горди с верните си отговори. Изкарваме много въпроси от..

публикувано на 31.08.24 в 10:36
Паметник на Михаил Маджаров Копривщица

Историята оживява - Маджаровият род - Михаил Маджаров

Днес наши герои са представителите на прочутия Маджаров род от Копривщица. От него и изключително активния и деен публицист, общественик и политик Михаил Маджаров. Той е роден в Копривщица през 1854 г. в семейството на един от знатните български търговци по онова време. Това е неговият баща - хаджи Иван Маджаров, който в периода около раждането на..

публикувано на 31.08.24 в 16:00
Д-р Наташа Янева

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това..

публикувано на 30.08.24 в 17:51
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16