Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Приказки на колела" събужда в децата любов към природата

Снимка: "Приказки на колела"

Проектът "Приказки на колела" тръгва на турне в училища и детски градини от район "Подуяне“. Инициативата има за цел да събуди у децата любов и уважение към природата. Те трябва да знаят, че дърветата са не само кислорода на планетата, нои са част от цялата екосистема.

“Идеята на целия проект, подкрепен от Столичната програма "Култура", е да покаже на децата важността за опазването на природата, чрез един забавен и интересен за тях начин", сподели пред Радио София Борис Самаринов – един от основните организатори.

Тази седмица „Приказки на колела“ ще посетят 110 ДГ - нейният филиал „Слънчева мечта“ и 124-то училище „Васил Левски“.

Проектът представя „Приказка за гората и омагьосаното момче“ като Камишибай театър на колела, който ще обиколи десет локации в район "Подуяне" – детски градини и училища. Приказката е дело на детската авторка Хелиана Стоичкова, която винаги се стреми да поднася на децата интересни, забавни и поучителни истории.

„Чрез тази приказка ги учим да пазят гората и да се грижат за всяко дърво и растение. След представлението ще засаждаме декоративно дърво, за което децата ще се грижат“, казват организаторите.

Всяко учебно заведение ще получи подарък – Камишибай театър с картините на „Приказка за гората и омагьосаното момче“, които учителите и децата ще могат да използват за обучение и забавление.

Проектът се осъществява с подкрепата на СП „Култура“, направление "Културно-образователни проекти, активни публики".

Чуйте още от разговора на Христина Иванова с Борис Самаринов.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Надежда Герова

От Моста на влюбените до Златните мостове без велосипед

Витоша привлича скиорите през зимата, но в летния сезон напливът от туристи сякаш драстично се увеличава, и то не само през уикендите. Пътуването до близка до София планина се обслужва и от две автобусни линии – 61 и 66. Разписанието на двата автобуса е на всеки 30 минути както през делнични дни, така и през уикенда. Маршрутът на..

публикувано на 05.08.24 в 17:42
Снимки: Надежда Герова

Кой цапа и драска в столичния обществен транспорт?

Боклуци, мръсни и надраскани седалки, налепени с всякакви стикери врати. Всичко това може да се види в столичните автобуси, трамваи и тролеи. Проблемът за нелицеприятната гледка обаче не възниква толкова от непочистване на превозните средства, колкото от липсата на съзнание и гражданска отговорност. Именно по-ниската хигиена в някои..

публикувано на 05.08.24 в 16:48
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София д-р инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33
София Лятева

София Лятева: Опитвам се да направя България по-добро място поне в звената, в които съм силна

Представяме ви София Лятева – млада дейна българка, по професия маркетинг експерт. Днес тя е активист за човешки права. Посветила е времето си на интересни социални  проекти, преоткрива себе си пробвайки нови неща. Споделя:  "Опитвам се да направя България едно по-добро място по един или друг начин, или поне в тези звена, в които смятам, че..

публикувано на 05.08.24 в 11:44