Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стенописи, посветени на Левски и Вазов, изгряват на фасадите на читалища в София

Снимка: ФБ: НЧ "Иван Вазов - 2014"

Стенописи, посветени на Левски и Вазов, ще огряват фасадите на читалища в София. Вдъхновяващата инициатива е резултат от сътрудничеството между НЧ „Иван Вазов - 2014" и НЧ „Васил Левски – 1928“, които заедно с група млади художници искат да представят историята и културното наследство на България чрез изкуството на стенописа.

"Двете читалища се намират на доста възлови места и ни хрумна, че можем да направим тези стенописи на фасадите с двама емблематични български национални герои - Васил Левски и Иван Вазов. Ние се намираме на бул. "Ботевградско шосе" - доста емблематично място - пътят, по който е минавал Левски към бесилото", разказва Борис Самаринов - секретар на НЧ "Васил Левски - 1928". 

Той добавя, че изрисуваната фасада ще бъде видима за всички преминаващи по булеварда. Така ще бъде и с фасадата на НЧ "Иван Вазов - 2014", която ще се вижда от бул."Владмир Вазов".

Този проект не само ще предостави възможност на млади художници да изразят своите умения и таланти, но също така ще обогати културния пейзаж на района.

"На фасадата на НЧ "Иван Вазов" стнописът ще се прави с графити способ, а на нашата ще бъде графика чрез тампониране. Хората, които ще го правят са екипи, така че не можем да отличим само един човек", разказва още Борис Самаринов и казва, че на предстоящото откриване ще бъдат споделени повече подробности за артистите, които са се заели с проекта.

Създаването на стенописите ще бъде публичен процес, който ще предостави възможност за взаимодействие между художниците и общността. Гражданите и посетителите ще могат да следят как изображенията на Левски и Вазов се превръщат в монументални произведения на изкуството.

Повече за инициативата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 06.12.2023: Бюджетът за култура отново на заден план

Гостите в предаването "Форум" са Арман Бабикян и писателката Цветелина Цветкова. Дискутираните теми са: Лукойл обяви, че обмисля продажба на активите си в България; ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов"; Бюджетът за култура отново на заден план; Гражданското общество у нас през годините – културата да се..

публикувано на 06.12.23 в 20:02

Творческата индустрия и изкуствения интелект

Дискусията "Изкуствен интелект. Творчество. Авторско право" се проведе в сградата на Народното събрание. По време на нея бяха обсъдени възможностите предоставени от изкуствения интелект в творческия сектор. Тя се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти и Комисията по култура и медии към Народното събрание. В дискусионния панел..

публикувано на 06.12.23 в 19:14

Болница "Лозенец" получи дарение от "Българската Коледа"

Вече 20 години инициативата "Българската Коледа" ни обединява в името на здравето на нашите деца, благодарение на активната подкрепа на общите усилия на бизнеса и гражданите. Инициативата ежегодно подпомага над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения високотехнологична апаратура за диагностика и..

публикувано на 06.12.23 в 17:57
Веселин Анчев

Протест в подкрепа на културата

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 06.12.23 в 16:21

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България разказа за новия си роман "Река в лабиринта". Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата. Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно. Освен писател е и..

публикувано на 06.12.23 в 15:50

100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев

На 23 ноември се навършиха 100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев. Семейството на живописеца отбелязва годишнината с каталог с най-забележителните му творби, документален филм и серия от изложби. Пред Радио София внучката на Теньо Желев Василена Петрова обясни, че свързва своя дядо с това, че е бил изключително..

публикувано на 06.12.23 в 14:13
Спортният журналист Любомир Тодоров в Радио София

Какво се случи в спортния свят през 2023 година?

Гост в предаването „Радиокафе“ бе спортният журналист и коментатор Любомир Тодоров, който е автор и водещ на подкаста за тенис „Начален удар“. Той коментира последните новини в спортния сезон – тенис, баскетбол, шахмат. С настъпването на декември идва и времето за равносметка в спортния свят. Все още няма яснота ще има ли анкета за..

публикувано на 06.12.23 в 13:22