Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатно обучение за бежанците у нас

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay.com/bg/

Как се включват в учебния процес децата-бежанци и хората търсещи международна закрила?
 През последните години Регионалното управление на образованието (РУО) – София-град е насочило към образователната система на столицата над 1000 души бежанци или търсещи закрила у нас. Най-многобройната група от тях са децата. Сред данните обаче не се включени украинските бежанци, което значително би променило цифрите. Това разказа пред Радио София Станислав Георгиев, старши експерт по български език и литература в РУО София-град. Всеки чужденец, напуснал страната си и търсещ подкрепа в България може да получи безплатно обучение по български език, допълни той.

По думите на Георгиев обучението на бежанците се поема от държавния бюджет. Има разработена програма за преподаване на български език като чужд в училище, което е уникална практика за света, а на сайта на Министерството на образованието са качени много учебни помагала. "България доста се отличава от практиката в западноевропейските страни, където всички бежанци биват отделяни в специални групи и дори в цели училища, където ги занимават само и единствено с официалния език на съответната държава. И с малко математика и някакви игрови модели, които може би там вършат някаква работа за адаптация. В българското училище бежанецът и всеки един мигрант влиза направо в учебния процес", отбеляза Георгиев.

Той сподели, че когато се подаде заявление до началника на РУО София-град, се намира училище, което отговаря на възрастта и адресната регистрация на детето. Тогава училището, което приема този ученик, формира екип за подкрепа на личностното развитие. Провежда се интервю с бежанеца, на база на което се определя той в кой клас да бъде записан. "На практика имаме само специализирани училища, като тези, които са към Министерството на културата, които са по-специфични и там не е възможно всеки бежанец да влезе. Логично е в Музикалното училище да не е лесно да се приеме човек, който просто живее в района", каза Георгиев. Той посочи, че не се препоръчва обучението в онлайн среда, тъй като в електронна среда човек трудно може да се социализира. Според думите му няма официални сведения през годините да е имало конфликти между български и чуждестранни ученици.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 06.12.2023: Бюджетът за култура отново на заден план

Гостите в предаването "Форум" са Арман Бабикян и писателката Цветелина Цветкова. Дискутираните теми са: Лукойл обяви, че обмисля продажба на активите си в България; ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов"; Бюджетът за култура отново на заден план; Гражданското общество у нас през годините – културата да се..

публикувано на 06.12.23 в 20:02

Творческата индустрия и изкуствения интелект

Дискусията "Изкуствен интелект. Творчество. Авторско право" се проведе в сградата на Народното събрание. По време на нея бяха обсъдени възможностите предоставени от изкуствения интелект в творческия сектор. Тя се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти и Комисията по култура и медии към Народното събрание. В дискусионния панел..

публикувано на 06.12.23 в 19:14

Болница "Лозенец" получи дарение от "Българската Коледа"

Вече 20 години инициативата "Българската Коледа" ни обединява в името на здравето на нашите деца, благодарение на активната подкрепа на общите усилия на бизнеса и гражданите. Инициативата ежегодно подпомага над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения високотехнологична апаратура за диагностика и..

публикувано на 06.12.23 в 17:57
Веселин Анчев

Протест в подкрепа на културата

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 06.12.23 в 16:21

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България разказа за новия си роман "Река в лабиринта". Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата. Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно. Освен писател е и..

публикувано на 06.12.23 в 15:50

100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев

На 23 ноември се навършиха 100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев. Семейството на живописеца отбелязва годишнината с каталог с най-забележителните му творби, документален филм и серия от изложби. Пред Радио София внучката на Теньо Желев Василена Петрова обясни, че свързва своя дядо с това, че е бил изключително..

публикувано на 06.12.23 в 14:13
Спортният журналист Любомир Тодоров в Радио София

Какво се случи в спортния свят през 2023 година?

Гост в предаването „Радиокафе“ бе спортният журналист и коментатор Любомир Тодоров, който е автор и водещ на подкаста за тенис „Начален удар“. Той коментира последните новини в спортния сезон – тенис, баскетбол, шахмат. С настъпването на декември идва и времето за равносметка в спортния свят. Все още няма яснота ще има ли анкета за..

публикувано на 06.12.23 в 13:22