Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Green Smart Growth с трето издание

Снимка: Радио София

На 12 октомври 2023 г. за трети път ще се проведе националната конференция Green Smart Growth за малкия и средния бизнес. Фокусът на събитието ще бъде върху устойчивото развитие на малките и средните компании. Подробности разказа Красимира Георгиева, която е един от организаторите. По думите нашата икономика е твърде малка и за да може едно предприятие да порасне, българският пазар не му е достатъчен. То винаги под някаква форма се захваща във веригата на доставки на някои от големите международни компании.

"И тъй като при големите вече това е задължително, те започват да го изискват от своите доставчици. И така тези изисквания, които са свързани с технологична модернизация на дейността, с енергийна ефективност на дейността, те стигат до малките без да са им разписани някъде. Просто пазарът го изисква от тях, но за разлика от големите нямат достатъчен ресурс за да направят този преход толкова безболезнено", каза Георгиева. И допълни:

"Какво означава "зелен преход"? Зелен преход означава, аз като производител така да организирам дейността си, такива такива технологии да използвам, така, че да цапам по-малко, да имам по-малко отпадък, да успявам да връщам отпадъка обратно в производството. Само че това означава, аз да въвеждам модерни технологии. Тези модерни технологии не ги измислям аз, аз трябва да купя отнякъде, а това струва пари. Енергийната ефективност също струва пари."


Тя подчерта, че е важно да се знае кои финансови инструменти какви дейности финансират, за да може всяка една компания да си направи сметката от какво би могла да се възползва. Освен това каза, че има много частни и държавни организации, които се занимават със стартиращи компании. Когато обаче дадена компания трябва да се развива, бизнес отношенията изискват друга степен на зрялост.

"Забелязахме, че точно тук има един слаб момент, особено за българския пазар, който все пак е пазар от 30 години. Преди това не беше съвсем пазар. Насочихме се натам с идеята да събираме на едно място и консултанти и финансиращи институции, и държавни институции, които имат политика. За да можем да даваме събрана информация особено на малки компании, за финансови проекти, за финансови инструменти, за фондове, които могат да ги подпомогнат в развитието им, в разрастването, в това да станат по-големи и по-конкурентни", отбеляза Георгиева.  

Тя посочи, че до края на 2023 година ще стартират две процедури за иновации. Първата е за разработване на иновации с бюджет от 127 млн. лв., а втората е за внедряване на иновации. По нея малките компании ще могат да купуват технологии и оборудване, които ще модернизират и ще увеличат ефективността на дейността им. Бюджетът ще е от почти 300 млн. лв. и всяка една компания, чиито проект бъде одобрен може да получи от 50 хиляди до 800 хиляди лева.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 06.12.2023: Бюджетът за култура отново на заден план

Гостите в предаването "Форум" са Арман Бабикян и писателката Цветелина Цветкова. Дискутираните теми са: Лукойл обяви, че обмисля продажба на активите си в България; ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов"; Бюджетът за култура отново на заден план; Гражданското общество у нас през годините – културата да се..

публикувано на 06.12.23 в 20:02

Творческата индустрия и изкуствения интелект

Дискусията "Изкуствен интелект. Творчество. Авторско право" се проведе в сградата на Народното събрание. По време на нея бяха обсъдени възможностите предоставени от изкуствения интелект в творческия сектор. Тя се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти и Комисията по култура и медии към Народното събрание. В дискусионния панел..

публикувано на 06.12.23 в 19:14

Болница "Лозенец" получи дарение от "Българската Коледа"

Вече 20 години инициативата "Българската Коледа" ни обединява в името на здравето на нашите деца, благодарение на активната подкрепа на общите усилия на бизнеса и гражданите. Инициативата ежегодно подпомага над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения високотехнологична апаратура за диагностика и..

публикувано на 06.12.23 в 17:57
Веселин Анчев

Протест в подкрепа на културата

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 06.12.23 в 16:21

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България разказа за новия си роман "Река в лабиринта". Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата. Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно. Освен писател е и..

публикувано на 06.12.23 в 15:50

100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев

На 23 ноември се навършиха 100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев. Семейството на живописеца отбелязва годишнината с каталог с най-забележителните му творби, документален филм и серия от изложби. Пред Радио София внучката на Теньо Желев Василена Петрова обясни, че свързва своя дядо с това, че е бил изключително..

публикувано на 06.12.23 в 14:13
Спортният журналист Любомир Тодоров в Радио София

Какво се случи в спортния свят през 2023 година?

Гост в предаването „Радиокафе“ бе спортният журналист и коментатор Любомир Тодоров, който е автор и водещ на подкаста за тенис „Начален удар“. Той коментира последните новини в спортния сезон – тенис, баскетбол, шахмат. С настъпването на декември идва и времето за равносметка в спортния свят. Все още няма яснота ще има ли анкета за..

публикувано на 06.12.23 в 13:22