Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложният свят на технологиите на достъпен език

Георги Караманев
Снимка: Личен архив

"Дигитални истории" за бъдещето на технологиите е книгата на Георги Манев, която посрещаме с отворени сетива в разговора със самия него в предаването "Радиокафе".

По професия той е програмист, но повече от 2 години отделя от времето си, за да събира дигитални истории. В своята работа той картографира развитието, което бележи големи промени в нашето ежедневие.

"Имам две малки деца и ми е важно в какъв свят ще живеят, а ние не говорим достатъчно за едни огромни промени, които се задават, както и не се замисляме за тези промени, които вече са тук, защото сме заети да се дърляме за злободневни неща", посочва той.

По време на нова дигитална революция в световен мащаб, стартиралият като сайт проект на Караманев прераства в сборник с 32 разказа, които обясняват на достъпен и увлекателен език наглед мистериозния и сложен свят на технологиите.

Все пак, писаното остава, казва той. По думите му електронното четене, на което все повече се отдаваме ни лишава от много неща – вниманието не може да бъде задържано, не можем да вникнем в детайлите. 

"Съвсем друго е усещането с добрата стара печатна книга, върху която можеш да се позамислиш, да си затвориш очите и да изживяваш емоции, да оценяваш, освен това", твърди Караманев.

"Опитах се да събера малко по-пълен пъзел. Това което правя на сайта си е всеки вторник и петък да публикувам по един материал, такъв какъвто аз смятам, че трябва да бъде, без да се ограничавам от това дали ще се чете и да съм зависим от рекламодатели", споделя той.

Разкрива, че историите вече са над 300, някои нови, други обновени, а най-голямата трудност, с която се е сблъскал е, да подбере достатъчно разнообразни, с достатъчно погледи и достатъчно силни истории. На всеки въпрос, който разглеждат, авторът се стреми да дава поне по 2 отговора с публицистика в измисления от него жанр "технологична публицистика, в който ни среща с технологиите, пречупени през неговия поглед, през неговата "ясно декларирана субективност". 

"Историите са тези, които продължават да ни правят хора", твърди Караманев.

Георги Караманев разглежда възможностите изкуственият интелект да създава изкуство, или да предвижда престъпления. Обяснява защо фалшивите новини се разпространяват много по-бързо от реалните, как може да предотвратим това и изследва ролята на социалните мрежи в живота ни. Освен това се спира на въпроси като: ще вярва ли бъдещият ИИ, или ще иска да бъде Бог, какво ще се случи, когато той започне да прилича на човек и ще имаме ли нужда от една Сара Конър, за да избегнем сблъсъка с терминатор и Апокалипсиса?

Според Караманев не трябва да се пренебрегва необходимостта да се информира поколението, което в момента израства с дигиталните технологии. За тях следва да се говори и в образователната система – как работят, как да ги използваме, кога да не им се предоверяваме и какви са опасностите, които носят.

Как писателят и журналист намира правилния, лесно разбираем език да предаде посланията на толкова сложни теми и още интересни детайли, чуйте в разговора на Александра Илиева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 приоритета на ЕП преди евроизборите

На тазгодишните избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни, над 400 милиона европейски граждани ще имат възможността да гласуват за своите представители в Европейския парламент . Неговата дейност е ключова от гледна точка на това, че решенията, които взима, и законодателните актове, които приема, определят политиката в ЕС...

публикувано на 26.02.24 в 19:05

"Форум", 26.02.24: Политическото говорене, което руши

Последната седмица на февруари започваме с новите коментатори - Даниел Ненчев и Калоян Константинов. Пред водещия Лъчезар Христов, сред темите, върху които днес те фокусираха вниманието и думите си, са: Напрежението във властта преди ротацията. Говорене, което срива в калта. Медии и олигарси. Демокрация и овладяна демокрация. Последните..

публикувано на 26.02.24 в 18:15
Мария Янкова

Едва 20% от украинските деца са приобщени към българската образователната система

Две години след началото на агресията на Русия в Украйна и последвалата бежанска вълна у нас и в Европа, децата и семействата продължават да се интегрират в българското общество. От около 53 300 украински граждани в България приблизително 40 на сто са деца, изтъкна БНР-Радио София Мария Янкова , директор "Образование" в УНИЦЕФ. В..

публикувано на 26.02.24 в 16:35

Yva и Zhaklin ще представят съвместен аудио-визуален проект - "Gambit - изкуството да победиш"

Gambit- сърцето има правила като в шахмата, направиш ли ход, не можеш да го върнеш. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура – обикновено пешка. "Gambit – изкуството да победиш". Всички рискуваме нещо, за да спечелим друго и в крайна сметка няма връщане назад. Няма някой, който да не го е страх...

публикувано на 26.02.24 в 16:18
Много домакинства смениха печките с твърдо гориво с екологични и по-чести

София и други 5 общини се възползват от финансовата помощ на програмата LIFE

Европейската комисия обяви финансиране в размер на повече от 233 млн. евро в 12 нови стратегически проекти в 10 държави членки по   в подкрепа изпълнението на амбициите в областта на околната среда и климата по  . Освен България , от финансирането ще се възползват и Чехия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Литва, Австрия, Полша и..

публикувано на 26.02.24 в 14:57

Концерт ще представи творчеството на Дворжак

На 26-ти февруари 2024 година в Зала "България" ще се състои концертът на Нов симфоничен оркестър под диригентството на Петко Димитров, където ще бъде представено творчеството на Антонин Дворжак. Солист ще бъде българският виолончелист Лъчезар Костов. Концертът за виолончело и оркестър е едно от най-популярните Дворжакови произведения и сред..

публикувано на 26.02.24 в 13:45
Емблематичната спирка Вишнева е по проект на арх. Ненов

Димитър Ненов като архитект в голяма изложба в Съюза на архитектите

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.02.24 в 12:46