Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за свободен театър АКТ ще зарадва публиката с разнообразна програма

Режисьорът Стефан Прохоров пред Радио София

Стефан Прохоров
Снимка: Радио София

Моята концепция за свобода – това е да не изпитваш угризения за ценностите, които практикуваш“. Това каза драматургът и режисьор Стефан Прохоров при гостуването си в предаването „Радиокафе“. Той разказа и за Фестивала за свободен театър АКТ.

По думите му, свободата не е задължително да бъде придатък на доброто, "в наши дни виждаме как и злото също е свободно".

„И това е една от големите заблуди, когато говорим за свобода – тупаме се в гърдите и казваме – „Аз съм свободен“. Ако това твърдение в края на 19 век може да е било полезно, днес то може да е много по-нюансирано“, твърди Прохоров.

Да си свободен в България

„Трудно се излиза извън границите на локалното, но има все повече податки, подтици, импулс за това нещо. И оттук нататък, трябва да работим да се чувстваме добре в своите граници, защото ние само в тях не се чувстваме свободни. Това е грешка на растежа. Няма никакво значение къде си – човек може да бъде добър и лош навсякъде“, посочи той.

Какво е „свободен театър“?

„Това е ключов въпрос. "Свободният театър" е, който се осъществява извън рамките на държавните културни институти, не е продуциран от тях. Той е вследствие на желанието на група хора или индивидуални артисти, които да работят не в своето институционално задължение, а по необходимост“, посочи Прохоров. И допълни, че това го прави 100% по-труден, защото необходимостта на всеки човек е различна.

Режисьорът изтъкна две основни характеристики на българския свободен театър – той е изключително разнообразен и поддържа много добро международно ниво и припознаване.

„Тази година имаме една иновация и тя е, че решихме да не правим конкурс, в който артистите да кандидатстват, за да бъдат част от фестивала, защото така или иначе има брутално много рестрикции пред всички, които работят в сферата на културата в България. В този смисъл, тази година поканихме една голяма част от сцените в София, сами да програмират свободната сцена, сами да направят своята програма, между 20 и 26 октомври“, уточни той.

"Програмата на Фестивала за свободен театър АКТ е изключително разнообразна, смея да твърдя, че сме хванали, ако не в изчерпателна пълнота, то доста се доближаваме до нея, лицата на свободната сцена, тоест, могат да бъдат видени по-малко познати бутикови жанрове, като съвременния цирк, в лицето на пърформанса „Критична маса“, който ще бъде представен в „Топлоцентрала“, Импровизационният театър, представен от „Ха-ха-ха Импро“ и техния спектакъл „Тук или там“, изтъкна режисьорът.

На 21 и 22 октомври екипът на фестивала за свободен театър АКТ, организира туристически обиколки из сцените на Свободния театър в София. Те са обособени в 2 различни маршрута – на 21 октомври, в 14 часа и на 22 октомври, в 11 часа.

Подробности можете да откриете на уебстраницата на фестивала и в социалните мрежи.

АКТ фест се осъществява с финансиране на НФ "Култура", Столичната община и други ключови партньори.

Още подробности за тематичните фокуси в програмата на АКТ фест и интересни аспекти за спектаклите, които ще бъдат представени, чуйте от разговора на Даниел Ненчев, в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52