Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обособиха зелено споделено пространство и класни стаи на открито в двора на 68. СУ "Акад. Никола Обрешков"

Учениците са радват на класната стая на открито
Снимка: Столична община

В двора на 68-о средно училище "Акад. Никола Обрешков" в район "Искър" беше открито зелено споделено пространство, съобщиха от Столичната община.

В училищния двор са направени геопластики, храстова растителност по периферията на училището откъм бул. "Проф. Цветан Лазаров" с цел ограничаване на шумовото и прахово замърсяване, изградени са три класни стаи на открито, над 50 линейни метра жив плет от храсти, засадени са нови дървета.

"Увеличаването на естествената зеленина е една от най-важните мерки за борба с климатичните промени и по-добро качество на въздуха и околната среда. Създаването на такива зони спомага за намаляване на ефекта от градския топлинен остров", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева.

Зелени споделени пространства вече са направени в 20-о и 97-о училище, Втора английска гимназия и в ХТМУ.

"В 68. СУ "Акад. Никола Обрешков" предстои изготвянето на инвестиционен проект за енергийна ефективност и изпълнение на енергийно обновяване на сградата на училището. Планирано е и преасфалтиране и облагородяване на двора. В училището е изграден СТЕМ център по природни науки и иновации" – съобщи директорът на школото Румяна Парцова.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в кв. "Христо Ботев" изпепели 30 декара сухи треви

Пожар избухна днес в столичния квартал "Христо Ботев", недалеч от летището. Горяха гуми и сухи треви.  Няма пострадали.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 часа. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната посочиха, че..

публикувано на 13.08.24 в 18:13

До 15 октомври се подават заявления за еднократна помощ за ученици

Близо 90 000 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас, както и за осмокласниците, са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.  Подаването на заявленията става лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път през новосъздадения от..

публикувано на 13.08.24 в 16:10

Акт връчиха на мъж в Бистрица, разкопал улица пред имота си

Жител на софийското село Бистрица самоволно разкопал уличното платно пред имота си. Това са установили инспектори от район "Панчарево" и са съставили акт на извършителя. Проверката е направена след сигнал и е показала, че се извършват нерегламентирани изкопни дейности без разрешение, както и поставяне на пътни знаци. След намесата на..

публикувано на 13.08.24 в 15:11

Полицаи и медици в София спасиха изгубено 16-годишно сирийче със счупен крак

Гранични полицаи и медици от Спешна помощ в София спасиха 16-годишно сирийско момче, което се е загубило в гората в района на магистрала "Европа" и Драгоман. Сигналът е подаден на телефон 112 от детето в 1.00 часа тази нощ. То е бил уплашено, дехидратирано и със счупен крак, помолило за помощ. Задействана е услугата AML (Advanced Mobile..

публикувано на 13.08.24 в 11:45

Блъснаха 38-годишен мъж на бул. "Янко Сакъзов"

38-годишен мъж е бил блъснат от лек автомобил в София. Инцидентът е станал около 9 часа на булевард "Янко Сакъзов", съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ. Мъжът е получил контузии на главата и единия крак, не се е стигнало до хоспитализация. Заради инцидента е имало забавяне на движението на трамваите в района. 

публикувано на 13.08.24 в 10:30

Части от "Зона Б-18" и Банкя остават без вода от 9 до 21 часà

На 13 август във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по ул. "Димитър Петков", ж.к. "Зона Б-18" , от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ул. „Димитър Петков“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Пиротска“ ул. „Царибродска“ от ул. „Пиротска“ до ул. „Цар Симеон“, бл...

публикувано на 13.08.24 в 07:40

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в столицата и вече е 3129 лева , сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. В сравнение с първото тримесечие на годината средната заплата в София се е повишила с почти 100 лева. Заради..

публикувано на 12.08.24 в 16:28