Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как възклицанието "Боже мой!" на Теа Денолюбова стана заглавие на моноспектакъл

Представлението с Христо Мутафчиев ще има премиера в НТ "Иван Вазов" след месец

Теа Денолюбова
Снимка: Радио София

Моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой" ще има четвърта премиера на Камерна сцена в Народния театър на 21 ноември.

Зад спектакъла стои много силен творчески екип: режисьор е Стоян Радев, драматург - Мирела Иванова, начело с Христо Мутафчиев в главната роля.

 В предаването „Радиокафе“ гостува писателката Теа Денолюбова, за да разкаже за своята работа върху драматургичния текст, написан специално за актьора, както  и за останалите си творчески и добротворчески проекти.

„Идеята се роди преди 2 години, когато прочетох романа „Жажда“ на Амели Нотомб, казах си, това е моноспектакъл, трябва някой да го изиграе. Кой ? – Христо. Звъннах му и му казах: Има една книга, трябва да ѝ направим адаптация, трябва да стане моноспектакъл, идвам!“, сподели тя и допълни:

„Той страшно много я хареса и не ме остави на мира, докато не започнах да пиша“.

В процеса на работа писателката успява да внедри своята история.

„Всъщност, от Амели остана един прекрасен цитат, прекрасно вдъхновение, но в крайна сметка текстът ми премина през доста метаморфози, успях да напиша нещо свое, което беше голямата битка, с което много се гордея, до голяма степен, благодарение на Стоян Радев, който ме видя в момент, в който блокирах и си казах, че не мога да работя с този текст“.

„Напиши своята история, това, което ти харесва, искам да пишеш, все едно си влюбена и летиш“, съветва режисьорът. Тези думи дават нов тласък на творческия процес.

И ето, че година по-късно текстът е налице и предстои да се усети дъхът му на сцената“, разказа Теа Денолюбова.

„Мисля, че е много важно един режисьор да уважава живота на текста и неговата чувствителност, Стоян Радев е много отговорен към думите, освен, че ласкае автора, но някак успява и да запази това, което е искал да разкаже преди текстът му да отлети“, твърди писателката.

Тя разкри, че текстът е драматургичен дебют за нея и огромна отговорност, защото е на сцената на Народния театър.


Снимка: НТ "Иван Вазов"

Кога се откъсва от сърцата ни възклицанието „Боже мой!“

„За съжаление, личното ми възклицание Боже мой е почти всеки ден, тъй като светът прилича на една отворена рана, преди години възкликвах от моменти на върховна радост и удивление, но днес по-скоро е отчаян вик – ако може да дойде, да не си тръгва и да ни спаси този Господ“, изтъкна Денолюбова.

Отчаяният вик и молба за помощ се случват в хубава обстановка. "Имаме един герой, който твърди, че е Исус, барман, който твърди, че е Юда, а зрителят предстои да чуе тяхната история", илюстрира тя.

Какъв е героят в моноспектатъла,  представен от Христо Мутафчиев?

„Идеята тук е да излезе един много фин и чувствителен човек, който аз знам, че живее в него и сега благодарение на общите усилия ще излезе“, посочи Теа Денолюбова.

Не е лесно да се събудиш сутрин, не е лесно да излезеш навън, влюбваш се – изоставят те, умира родител, детето ти се разболява, да не говорим за тези, на които им падат бомби над главите, искам зрителите да бъдат горди с това, че те се справят, тези аплаузи на края на представлението  - те са за хората, каза още тя.

Постановката може да бъде видяна и в „Нощ на театрите“ на 18 ноември.

Още за доброволческите и добротворчески бъдещи проекти на Теа Денолюбова чуйте от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За шеста година деца боядисват яйца на пл. "Св. Неделя"

От 11.00 часа днес ще се състои традиционното боядисване на великденски яйца на столичния пл. "Св. Неделя". Събитието се организира за шеста поредна година на Велики четвъртък от Софийската митрополия. В боядисването на яйцата ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храм..

публикувано на 02.05.24 в 10:07

Велики четвъртък е!

Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос.  Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството. С..

публикувано на 02.05.24 в 08:26

Дъжд, с температура в София около 19°

Облачността над страната ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 10°, максималните - предимно между 17°..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18