Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За шести път "МЕЛБА" дизайн фестивал представя тенденциите във визуалната комуникация

Снимка: МЕЛБА

От 2 до 12 ноември, Международният "МЕЛБА" дизайн фестивал отново ще представи различно съдържание и дисциплини – от изложби до обучителни класове и лекционен симпозиум. Така пред Радио София основателките Бояна Гяурова и Адриана Андреева представиха фесивала.

„Областите са смес, затова го кръстихме "МЕЛБА" – графичен дизайн, интерактивен дизайн, продуктов и социален дизайн, типография, екология, мода. Искаме да засегнем всички възможни теми, да покажем, че дизайнът е много важна дисциплина и засяга всеки от нас. Искаме по достъпен начин да представим това съдържание“, обясни Бояна Гяурова.

Адриана Андреева добави, че фестивалът стартира през 2018 г. с два основни програмни елемента – лекционен симпозиум, с 6-7 лектори – световно известни в своята област и преглед на българския дизайн.

„Стартирахме в началото като сбор от проекти от български дизайнери и студиа, включително и рекламни агенции и самостоятелно действащи дизайнери. Последните няколко години фокусираме изложбата върху една тема, каним специален куратор. Тази година сме поканили Дима Стефанова, която свързва дизайнери с производители. Това е и нашата амбиция – по някакъв начин да покажем, че подобна връзка е изключително ценна за направата на предмети, на обекти, които имат добавена стойност“, каза Адриана Андреева.

Тя допълни, че лекторите за Международния симпозиум всяка година са много разнообразни, като тази година участниците са The New Raw (Нидерландия), Studio Najbrt (Чехия), Гонсало Ереро Деликадо (Обединеното кралство), Хорхе Пенадес (Испания), Zetafonts (Италия), Оскар Торънс (Република Ирландия).

The New Raw са двойка и в живота, и партньори в работата си. Работят с боклук, с изхвърлен материал, който посредством робот, който са създали, проектират мебели или елементи, които могат да бъдат ползвани в градска среда“, уточни Адриана Андреева.

Тя добави, че Studio Najbrt изграждат сцени като тази за фестивала в Карлови Вари, като в София те ще представят изложба в Чешкия център.

Гонсало Ереро Деликадо е куратор, преподавател и архитект, който работи в пресечната точка между дизайн, изкуство и технологии, изследвайки тяхната свързаност с екологията и цифровата култура.

Хорхе Пенадес съчетава емпатичния си подход към дизайна с желанието да създава продукти, устойчиви на времето.

Zetafonts е студио за шрифтове. В рамките на симпозиума гостува Дебора Манети - експерт по типография.

Оскар Торънс е графичен дизайнер и арт директор. Колаборациите с музиканти от различни сфери са сред любимите фокуси в работата му.

„Те ще бъдат тук на живо на 4 ноември, в „Топлоцентрала“, каза Бояна Гяурова и добави, че официалното откриване на фестивала е на 2 ноември с изложба преглед на българския дизайн в Галерия КО-ОП.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България е във фокуса на дискусионен форум, който се провежда в Дома на Европа. Целта е да насочи общественото внимание върху приоритетната за Европейския съюз тема – изграждане и ползотворно функциониране на енергийните общности, като важна част от енергийния преход...

публикувано на 17.07.24 в 10:17

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна

Червен код за опасни горещини в почти всички области на страната обявиха за днес от НИМХ. Оранжев код е обявен единствено за областите Бургас, Варна и Добрич. Ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от изток-североизток. Ще се задържи горещо с максимални температури между 38° и..

публикувано на 17.07.24 в 07:35

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51