Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Програмата NICE издаде доклад за приобщаващата комуникация

Снимка: Радио София

На 19 октомври 2023 г. София – Програмата NICE (от англ. Neutral and Inclusive Communication in Corporate Environments или "Неутрална и приобщаваща комуникация в корпоративна среда"), съфинансирана от програмата "Граждани, равенство, права и ценности" (CERV) на Европейския съюз, публикува своя сравнителен доклад за България, Гърция, Кипър, Литва и Румъния. Той изследва критичната взаимовръзка между управлението на многообразието, равнопоставеността и приобщаването (DE&I) и професионалната комуникация в работна среда в Европейския съюз. Освен това анализира в дълбочина как институциите и частните компании в пет европейски държави – България, Гърция, Кипър, Литва и Румъния подхождат към приобщаващата комуникация и интегрират подобни практики в различни организационни процеси. Подробности разказа Мария Стоянова, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

 

Хартата на многообразието в България се застъпва за някои основни принципи, като равно третиране и борба с дискриминацията на работното място. В момента тя обединява над 60 компании и организации в страната, както и 5500 служители, посочи Стоянова. Относно програма NICE тя каза:

"На първо място задачата ни беше да изследваме каква е средата в момента, какво е нивото на разбиране изобщо, какво е приобщаваща комуникация и защо е нужна. На второ място да повишим осведомеността на обществото за тази тема и на трето място - да разработим някакви материали и насоки за по-широкото приложение на такъв тип комуникация."


Изследването е продължило 6 месеца, като на първо място е била разгледана националната рамка дали съществува нормативна база и политики на национално ниво, които насърчават използването на приобщаващ език. Изводът е, че липсва такава нормативна уредба и в петте изследвани държави, но съществува законодателство и политики, които насърчават равнопоставеността между половете, защита от дискриминация на работното място и други, които могат да бъдат една солидна основа за възприемането на политики, които са концентрирани върху приобщаващата комуникация.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За предизвикателството да си кмет трети път на Елин Пелин

Кметът на Община "Елин Пелин" инж. Ивайло Симеонов спечели доверието на над 57% от избирателите. Той говори в предаването "Ритъмът на столицата" за приоритетите през новия мандат, за спешните задачи, които стоят на дневен ред и за развитието на общината през следващите години. Относно равносметката за изминалите два мандата той сподели, че тя е..

публикувано на 29.11.23 в 19:46

Възможно ли е овладяването на CO2 емисиите?

Тема на дискусията с "WWF България" в предаването "Ритъмът на столицата" е "Индустрия - нулеви емисии". Подробности разказаха доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС, Румен Карамихалев, директор на една от големите компании в Източна Европа за безвъглеродна стомана, както..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

"Тази Коледа чудесата правите вие" в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи

Фондация "За нашите деца" стартира 11-тото издание на традиционната си дарителска кампания, в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи "Тази Коледа чудесата правите вие". Инициативата обединява различни общности – бизнес, училища, деца и възрастни. Досега основният елемент от инициативата включваше предизвикателства, които отправят от..

публикувано на 29.11.23 в 14:46

Коледна графити работилница правят от организацията "0511"

Коледа е времето, в което София става по-цветна, по-красива, по-весела. Това се дължи на коледната украса, но и не само. Всъщност целогодишно градът има по-шарен и приветлив облик благодарение на графити изкуството. Едно улично изкуство, което отдавна вече не се смята за вандализъм, а за художествено произведение на разлчини артисти. И като всяко..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" пред софийска публика

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" ще постави началото на Новогодишния музикален фестивал на 13.12.23 г., в зала 1 на Националния дворец на културата. Пред Радио София Страцимир Павлов - диригент-постановчик на спектакъла на Държавната опера във Варна сподели, че композитора Папагеоргиу е музикант, който владее няколко..

публикувано на 29.11.23 в 13:11

Богатството и колоритът на китайската култура в книгата "Китайски приказки"

В Централното фоайе на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“, бяха представени две нови издания, свързани с вълшебството на мистичния Изток. За едното от тях - новото издание на „Китайски приказки“, разказа пред Радио София, доц. д-р Антония Цанкова - преподавател в Софийския университет по дисциплините “Граматика на китайския,..

публикувано на 29.11.23 в 13:08

Библиотеките с принос в съвременното разбиране на грамотността

Да се наречеш грамотен вече не е достатъчно да можеш да четеш и пишеш правилно. В днешно време е важно още как възприемаме това, до което имаме достъп, как използваме онлайн съдържанието и въобще информацията от всички видове медии. Фондация „Глобални библиотеки-България“ започна нов 10-месечен проект - „Споделяй отговорно” /Be Aware..

публикувано на 29.11.23 в 11:41