Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ноември:

"Булгаргаз" прогнозира 20% поскъпване на газа вместо 11%

Снимка: БГНЕС

Близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември прогнозира "Булгаргаз". Това е близо 2 пъти повече от заявеното от обществения доставчик в началото на октомври, когато от там посочиха увеличение с 11%.

Дружество отказа да се обвърже с конкретна цена заради сложната геополитическа ситуация и постоянното растящите цени на международните пазари. Първоначално обявената цена за ноември от дружеството беше малко над 67 лв. за мегаватчас.

През ноември цената на природния газ ще бъде значително по-висока в сравнение с октомври, потвърди и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Върху нея вече влияе сезонния фактор, както и цените на международните борси. На европейския борсов пазар в момента природния газ се продава за около 50 евро на мегаватчас.

Графика на ноемврийските газови TTF фючърси (в евро за мегаватчас) 


По-ниската цена в България се задържа от договорените количества азерски газ, но доставките на природен газ на терминал в Турция намаляват и количествата трябва да се компенсират с договорите от 2023 година, съобщи Веселин Синабов от Съвета на директорите на "Булгаргаз".

Окончателната цена ще бъде обявена от Комисията за енергийно и водно регулиране на 1-ви ноември, като преди това на закрито заседание ще бъде обсъдено конкретното предложение на дружеството-доставчик. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казусът с крокодила в кв. Ботунец

Напоследък нашумя новината с откритият крокодил, отглеждан в специално направена дупка в столичния квартал Ботунец. Животното е намерено след отзовали се общинари на сигнал за незаконна сеч. По думите на собственика на влечугото, който твърди, че е цирков артист, той разполагал с всички необходими документи, а територията, на която е изкопана..

публикувано на 08.08.24 в 09:38

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55