Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Информационна кампания и обучение в училищата за ранна превенция на домашното насилие

Орлин Денков
Снимка: Радио София

Информационна кампания и обучение в училищата за ранна превенция по проблема с домашното насилие провеждат НЧ "Иван Вазов- 2014"  и фондация "Emprove". в ж.к."Левски В".

Обученията са по проект "Доверие – разпознаване, реакция и превенция на домашното насилие сред деца и тийнейджъри“.

Настоящият проект се фокусира върху образователни семинари и беседи с деца и тийнейджъри.  В основата на тези срещи  е специално разработена иновативна програма, насочена към разпознаване и реакция на проявите на насилие и токсичност както във физически, така и в емоционален план.

За обученията и какво включва самият проект, пред Радио София разказа повече Орлин Денков - председател на НЧ “Иван Вазов“ 2014.

По думите му, съвместната работа на НЧ “Иван Вазов 2014“ и фондация "Emprove" продължава вече 4 години.

„Те са един невероятен екип, не беше планирано да работим с тях“, сподели той и допълни: 

„Искахме темата за домашното насилие да залегне в дейността на нашето читалище, не само защото като хора, които работим в него сме ангажирани с тази тематика, но и настоятелство и членове сме имали досег с този проблем, чрез свои близки, познати, хора, които са преживели домашно насилие и токсични взаимоотношения“.

Затова решават, че читалището трябва да участва в процеса на превенция на това социално, негативно явление.

“Наши приятели ни препоръчаха и ни свързаха с екипа на "Emprove". Тъй като ние не сме хора с дълбока експертиза по темата за домашното насилие, искахме да установим контакти и партньорство с организация, на която фокусът е именно това“, разкри Орлин Денков.

Съвместният им проект, озаглавен „Довери се“ обединява всички инициативи организирани с цел превенция на домашното насилие – информиране на обществото и подкрепа на потърпевши момичета и жени.

„Проектът тази година надгражда тези дейности, като е насочен към ранна превенция на домашното насилие, с акцент работа с деца и тийнейджъри в начална и гимназиална степен на обучение. Фокусирахме се върху 2 училища, в които има деца от сегрегираните общности, деца от ромски произход, защото отчетохме назад във времето, че в тези общности рискът е повишен“, изтъкна той и уточни, че проблемът с домашното насилие е глобален и засяга всички общности и хора на всички нива.

„Но ако това се случи в една среда, където човек има варианти чрез приятели и близки да го преодолее, да е по-инициативен и по-информиран, то в маргинализираните общности, насилието е почти непреодолимо“, категоричен е Орлин Денков.

Друга надграждаща инициатива в проекта е обучението на учители по темата.

„Оказа се, че не малка част от учителите не са подготвени за адекватна реакция и подкрепа, в случай, че разберат, че техен ученик е жертва на насилие, следвайки един алгоритъм – училището да уведоми социалната дирекция, на чиято територия живее детето“, твърди Денков, допълвайки, че самите учители са изразили мнение, че не се чувстват подготвени в ситуация, в която трябва да окажат първоначална подкрепа.

В тази връзка с учителите са проведени пилотни обучения преди година, които днес се надграждат със срещи и беседи с децата, като същевременно се провежда широко онлайн проучване сред 10 училища, за да се проследи нивото на подготвеност на учителите. Целта е да се разбере дали проблемът е локален или системен, подчерта Орлин Денков.

Основен проблем е, че насилието в обществото се мултиплицира. От голямо значение е средата, семейният модел, в който се изграждат качества като разбиране и уважение или обратното – отношения, в които доминира насилие.

„Насилниците не се раждат насилници, те просто се формират такива“, каза ще Орлин Денков.

Още важни акценти по темата, чуйте в интервюто на Христина Иванова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инструмент за развитие на фантазията

Зорница Христова за обновеното издание на творческата игра   „Направи си сам приказка “: "Започна всичко с "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Прииска ми се да го използвам като инструмент за развитие на фантазията. Играхме тази игра 13 години и си дадох сметка какви са елементите, които могат да направят приказките по-интересни за децата...

публикувано на 03.12.23 в 10:48

Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората

Мариела Маламат  и Иван Маламат за двете изложби в памет на именития художник Иван Б. Иванов (неин баща и негов дядо) - "Отпечатъци" (в МК) и "Преминаване" (в "Райко Алексиев"): "Голямо име в българското изкуство", както го нарича Ружа Маринска, звучи малко плакатно. Учи при Дечко Узунов и под влияние на силната енергия през 60-те, бе останал..

публикувано на 03.12.23 в 10:33

Бъдещите камерни музиканти на България

Мила Павлова (директор на фестивала) за концерта „Най-младите майстори на камерното музициране“ в СГХГ в рамките на фестивала МузикАРТисимо:   "Това е един от любимите ми концерти: "Най-младите майстори в ансамбловото музициране". Те са от НМУ, но вече са истински майстори. Те са бъдещите камерни музиканти на България. Заредени са с неповторима..

публикувано на 03.12.23 в 09:38

Историята оживява - “Незабравена София” и Тони Николов

Тони Николов е журналист, писател и изследовател на старата ни мила София. След прекрасните му издания “Спомнена” и наследницата ѝ “Бленувана София”, ето, че днес държим в ръцете новото му увлекателно четиво. То носи името “Незабравена София”. С книгата си Тони Николов ни приканва да го последваме с любопитство по дирите на тези добре..

публикувано на 02.12.23 в 16:00
Николай Братоев - Крижицки

Софийски разкази - Николай Братоев - Крижицки

Николай Братоев - Крижицки е изследовател, биограф на стара София и автор на книгите "Ръкавелите на стария полковник" и "Стъпки" "Това са разкази, които си висят във въздуха. Ако по-възрастните хора не ми ги разкажат, всичко ще остане в небитието. Ако нямам аудиозаписи, те са ми в главата или на хартия. Пазят ми снимки в антиквариати и в филателисти...

публикувано на 02.12.23 в 15:00
Тодор Кривналиев

Адресите на любовта - Тодор Кривналиев

Ревнива любовница издава фалшификатор №1 на долари в света Тодор Кривналиев, признат за най-добрият фалшификатор на долари в света, е работил за Ал Капоне и е прототип на един от престъпниците в романа на Реймънд Чандлър „Златните рибки“. Българинът измисля как да превръща еднодоларовите банкноти в 100-доларови и залива Съединените щати с..

публикувано на 02.12.23 в 14:00

Христо Блажев - последният мохикан на дългата форма

След над 2500 текста за книги през последните 14 години, авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца. Той ни гостува заедно с Темз..

публикувано на 02.12.23 в 12:00