Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания и обучение в училищата за ранна превенция на домашното насилие

Орлин Денков
Снимка: Радио София

Информационна кампания и обучение в училищата за ранна превенция по проблема с домашното насилие провеждат НЧ "Иван Вазов- 2014"  и фондация "Emprove". в ж.к."Левски В".

Обученията са по проект "Доверие – разпознаване, реакция и превенция на домашното насилие сред деца и тийнейджъри“.

Настоящият проект се фокусира върху образователни семинари и беседи с деца и тийнейджъри.  В основата на тези срещи  е специално разработена иновативна програма, насочена към разпознаване и реакция на проявите на насилие и токсичност както във физически, така и в емоционален план.

За обученията и какво включва самият проект, пред Радио София разказа повече Орлин Денков - председател на НЧ “Иван Вазов“ 2014.

По думите му, съвместната работа на НЧ “Иван Вазов 2014“ и фондация "Emprove" продължава вече 4 години.

„Те са един невероятен екип, не беше планирано да работим с тях“, сподели той и допълни: 

„Искахме темата за домашното насилие да залегне в дейността на нашето читалище, не само защото като хора, които работим в него сме ангажирани с тази тематика, но и настоятелство и членове сме имали досег с този проблем, чрез свои близки, познати, хора, които са преживели домашно насилие и токсични взаимоотношения“.

Затова решават, че читалището трябва да участва в процеса на превенция на това социално, негативно явление.

“Наши приятели ни препоръчаха и ни свързаха с екипа на "Emprove". Тъй като ние не сме хора с дълбока експертиза по темата за домашното насилие, искахме да установим контакти и партньорство с организация, на която фокусът е именно това“, разкри Орлин Денков.

Съвместният им проект, озаглавен „Довери се“ обединява всички инициативи организирани с цел превенция на домашното насилие – информиране на обществото и подкрепа на потърпевши момичета и жени.

„Проектът тази година надгражда тези дейности, като е насочен към ранна превенция на домашното насилие, с акцент работа с деца и тийнейджъри в начална и гимназиална степен на обучение. Фокусирахме се върху 2 училища, в които има деца от сегрегираните общности, деца от ромски произход, защото отчетохме назад във времето, че в тези общности рискът е повишен“, изтъкна той и уточни, че проблемът с домашното насилие е глобален и засяга всички общности и хора на всички нива.

„Но ако това се случи в една среда, където човек има варианти чрез приятели и близки да го преодолее, да е по-инициативен и по-информиран, то в маргинализираните общности, насилието е почти непреодолимо“, категоричен е Орлин Денков.

Друга надграждаща инициатива в проекта е обучението на учители по темата.

„Оказа се, че не малка част от учителите не са подготвени за адекватна реакция и подкрепа, в случай, че разберат, че техен ученик е жертва на насилие, следвайки един алгоритъм – училището да уведоми социалната дирекция, на чиято територия живее детето“, твърди Денков, допълвайки, че самите учители са изразили мнение, че не се чувстват подготвени в ситуация, в която трябва да окажат първоначална подкрепа.

В тази връзка с учителите са проведени пилотни обучения преди година, които днес се надграждат със срещи и беседи с децата, като същевременно се провежда широко онлайн проучване сред 10 училища, за да се проследи нивото на подготвеност на учителите. Целта е да се разбере дали проблемът е локален или системен, подчерта Орлин Денков.

Основен проблем е, че насилието в обществото се мултиплицира. От голямо значение е средата, семейният модел, в който се изграждат качества като разбиране и уважение или обратното – отношения, в които доминира насилие.

„Насилниците не се раждат насилници, те просто се формират такива“, каза ще Орлин Денков.

Още важни акценти по темата, чуйте в интервюто на Христина Иванова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33