Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За поредна година се раздават наградите Effie България

Снимка: Fb/Effie Bulgaria

За поредна година се раздават престижните награди Effie AwardsBulgaria, които се организират от Българската асоциация на комуникационните агенции. От 1968 година наградите са общопризнатия стандарт за измерване на успеха сред рекламните агенции и рекламодателите по света. От 2007 година насам в България те са отличие за ефективност на маркетингова комуникация. Подробности за събитието разказа Гергана Иванова – член на журито и член на управителните съвети на Българското дружество за връзки с обществеността, както и на Съвета на жените в бизнеса в България.

"В България не можем да говорим за истинска реклама и маркетинг преди началото на промените след 1989 година. В този ред на мисли, всъщност бизнесът, рекламният бизнес, маркетингът започнаха да се случват в България по истинския начин именно от 90-те години и разбира се, идването на фестивалите стана малко по-късно. Първият креативен фестивал беше през 2000 година. Отне още малко време на асоциацията да успее да организира и международния фестивал Effie. Защо толкова късно, а не още със старта - най-малкото беше нужно да натрупаме малко опит. Беше нужно да минем и през фазата на само чисто адаптирани кампании, които правехме в началото през 90-те години", отбеляза Иванова.

Освен това добави, че един от факторите за късния старт са и високите стандарти на Effie, тъй като това е фестивалът, който е най-взискателен по отношение на кандидатурите. По международния регламент първият етап на журиране заявките се четат разбъркано, не категория по категория, като се оценява дали са годни да се борят за награда. Предстои да бъдат обявени финалистите и на 28 ноември 2023 г. ще бъдат излъчени победителите.


По думите й от 2007 година са настъпили много промени, като един от плюсовете да има по-успешни доказуеми реклами е, че сега медиите са по-измерими. От друга страна отрицателна промяна е, че последните години не се залага на креативността и оригиналната идея, а много повече на това, рекламата да стигне успешно до повече хора. В последно време еко движенията по цял свят бележат особен ръст и печелят все повече последователи. По отношение на т. нар. "екологичен маркетинг" тя каза:

"Това е световна тенденция в бизнеса, която пряко се отразява в комуникациите. Даже много често комуникациите имат водеща роля тук, тъй като ако просто тръгнат големите компании да правят тези промени без да ги комуникират, всъщност от тях няма да има голяма полза, тъй като те имат и ефекта на заразното добро. В Effie от по-миналата година имаме категория "Позитивна промяна", с цел точно да насърчим всички тези кампании, които са свързани с компаниите като социално отговорни, като граждани, като променящи света към по-добро по отношение на Зеления преход. Там традиционно има доста силни и интересни заявки. Това е така и тази година."

Иванова отбеляза, че журито е разнородно, като има хора от медиите, креативните агенции, рисърч компаниите, а по време на самото журиране се провеждат ценни дискусии. Тя посочи, че българските заявки за участие по нищо не отстъпват на световните, като в много от случаите заради взискателността на журито и популяризирането на конкурса по правилния начин се наблюдават по-добре написани заявки. Всяка година участниците се сменят, но броят им е постоянен.

"Успешната заявка на Effie е една история разказана през цифри", каза Иванова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06