Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Сайт на годината" се връчват за шести път

Снимка: Радио София

На 2 ноември 2023 г. за шеста поредна година ще бъдат връчени наградите "Сайт на годината". Конкурсът ще отличи най-добрите създатели на сайтове, съдържанието в тях и неговата ефективност, като надпреварата е разделена на 14 категории. Основният авторитет на Конкурса се дължи на силното професионално жури, което ежегодно работи върху категориите, критериите за оценка, оценява всички участници и оставя обратна връзка за тях с оглед повишаване качеството им. Подробности разказаха Жюстин Томс от "Фондация за активно развитие на уеб" и продуктовият дизайнер Калоян Петров.

По думите на Томс всяка година категориите са продиктувани от развитието на пазара. Освен традиционните категории тази година има и категория за мобилно приложение, такава за онлайн игри, както и категорията "Подкаст", в която гласува само публиката. Критериите са разделени в три основни групи - "Маркетинг", "Програмиране" и "Дизайн".

"Тази година доста сериозен фокус е доколко сайтовете, които гледаме подхождат креативно и творчески към темата, или съответно категорията, в която са. Тоест, не искаме да стимулираме тези, които правят неща по шаблон, които изглеждат съвсем стандартно, така изглежда един електронен магазин и не искаме да излезем от рамките му, ами стимулираме тези, които се опитват да вкарат малко новаторство", отбеляза Петров.

Той допълни, че в една среда, в която непрекъснато сме заливани от информация е изключително важно някой да може да изпъкне с нещо ново. Но понякога така наречените "нови тенденции" са всъщност позабравени стари. Освен новаторството се обръща внимание и на това, доколко лесен и интуитивен е един сайт, дали в него има грешки, както и доколко той е достъпен. По думите на Петров след като преди години е била вкарана българската кирилица, резултатът е, че вече почти на всеки наш сайт се използва българска форма на кирилицата.

"Аз като дизайнер твърдя, че тя изглежда доста по-красиво, тъй като изглежда малко по-близко до ръкописната форма на азбуката. Втората основна причина е, че тя е доста по-функционална. Бидейки малко по-извита и по-ръкописна е по-лесна за четене и много по-бърза за сканиране", сподели Петров.  

Относно европейските регулации за достъпност на сайтовете от възрастни и незрящи хора, Томс отбеляза, че в последните години навлизат и нови регулации.

"За жалост както всичко у нас, сайтовете на институциите не винаги са достъпни, точно както и самите сгради на институциите. Ужким има рампа, но тя е добре опакована. Има я, но не е годна за ползване лесно, има тоалетна за инвалиди, но пък тя е заключена. Така горе-долу е и при сайтовете. Все повече това се променя и става стандарт. Надяваме се с това, че е сложено като бонусна точка при нас, допълнителна бонусна оценка да можем да стимулираме още сайтове не само, които участват в конкурса, но създатели на сайтове, които следят тенденциите и следят конкурса отблизо да изискват и да съветват възложителите", посочи тя.  

По думите на Петров сайтовете стават все повече интерактивни с много анимации, които след една определена степен натоварват потребителя.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24