Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът и политиката се срещат на Powers Summit

Снимка: powersummit.eu

На 7 ноември 2023 г. в София за трета поредна година на предстои да се проведе Powers Summit. Това е иновативна платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор. Събитието се разгръща в панели, като идеята е чрез градивни дискусии и предложения да се откроят възможности за постигане на поставените цели и да бъдат преодолени набелязани пречки. "Българският Давос" цели да инвестира колективната интелигентност на страната в създаването на устойчиви решения за бъдещето на България. Подробности за инициативата разказа председателят на Фондация Webit д-р Пламен Русев.

"Големият сблъсък не е между бизнес и политика. Големият сблъсък, или научаването да работим заедно е вътре в индустрията, защото Powers Summit за да може да бъде репрезентативен за индустрията в България работи с всички водещи организации на индустрията. Това са работодателските организации, браншовите камари, това са всякакви други индустриални репрезентативни организации във вертикалите на целия икономически спектър на България. Във всяко едно от направленията тези вертикали представляват членска маса, която понякога има диаметрално противоположни интереси", отбеляза д-р Русев.


Той посочи, че във всеки модул индустрията поставя три приоритета пред властта. През миналата година от тези три приоритета и трите са почти изпълнени, подчерта той. Единият се е отнасял до "синята карта" и възможността за привличане на таланти и работна ръка в България, като в момента текат финални подготвителни работи България да бъде една от най-дигитализираните държави в Европа. Вторият въпрос е бил за създаване на по-добра среда за бизнес и иновации. Бил е приет най-знаковият елемент в Търговския закон с променлив капитал. Това е най-голямата промяна в последните 30 години, отбеляза д-р Русев. И допълни:

"В тази връзка се направиха промени и в инвестиционно отношение за България. Прие се закон, това беше също изискване на индустрията от гледна точка на инвестиции, да се премахне ДДС върху управлението на фондове. Което пък от своя страна би означавало повече Фонд мениджъри да се установяват в България и да направим привлекателна държавата."

По думите му за да се постигне компромис трябва да се води диалог.

"Българите не сме научени да работим заедно, ние сме индивидуалисти и това го знаят всички. Ние като общество благодарение на Powers Summit правим стъпка напред. Да открием, че можем да работим заедно. И да, всички знаем, че навсякъде във всяка една индустрия има противоборство и различни интереси, защото има различни икономически субекти, но всички те могат при добро желание и вече съществуващата платформа Powers Summit да намерят онези три неща, които ги обединяват и които ще помогнат на всички да правят по-успешен бизнес в България и чужбина. Иначе имаме комуникационен проблем - тук всички говорят и никой не слуша", сподели той.

Д-р Русев отбеляза, че в последните месеци индустрията работи активно по всички модули с работни срещи и дискусии. Приоритетите са вече готови и властта има една седмица да се подготви по всички тях и да обяви официално решението на партията си или съответно на министерството си в рамките на Powers Summit. Поставят се срокове и се поставят конкретни изисквания от индустрията.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57