Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви проблеми се сблъскват децата, чиито родители работят в чужбина?

Пламена Николова - експерт от Национална мрежа за децата, пред БНР-Радио София

Снимка: Pixabay

Всяко четвърто българче расте без родителите си,  именно защото те работят в чужбина, алармира евродепутатът Петър Витанов, който взе участие в конференция “Социалните последици от европейската мобилност – децата оставени у дома“, която се проведе в Брюксел.

Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още по-тежък в Източните Родопи, в Централна и в Северозападна България, където до 60% от непълнолетните са оставени на грижите на баби, дядовци, роднини или дори съседи, докато родителите им работят в чужбина.

Евродепутатът посочи, че "изоставените деца са изправени пред редица рискове както за здравословното и емоционалното им състояние, така и за тяхната социална интеграция".

Българчетата, чиито родители са в чужбина, имат по-нисък успех в училище, повтарят класовете по-често, боледуват повече, дори пият и пушат повече от своите връстници. Близо 40% от тези деца са на отчет в детските педагогически стаи, съобщи Витанов.

По темата в предаването „Ритъмът на столицата“ събеседник беше Пламена Николова от  Национална мрежа за децата, която разясни последиците от тази тенденция.

Според нея проблемът е комплексен, породен от икономически причини и с много сериозно социално отражение. От друга страна, няма ясни данни кои са тези деца, къде са, или ако има, не са достатъчно категорични, за да се насочи определена социална подкрепа към тези групи деца и семейства.

В този смисъл, така наречените “евро сираци“ са все по-голяма, но в същото време анонимна група деца, които не попадат в стандартните определения за деца в риск или такива, които имат нужда от специфична подкрепа, но те са именно такива, отбеляза Пламена Николова.

Тя изтъкна като един от основните проблеми е недобре артикулираната и недобре разработена система, при която родителите, заминавайки в чужбина, могат да предадат попечителството над детето на друг човек – на баба, дядо или друг роднина. При сега действащия механизъм се оказва, че те трябва буквално да се откажат от родителски права, което плаши хората и стресира децата, макар и да се прави с най-добри намерения, за да може този, който поема грижата да взима решения за децата.

"Поради тази сложна, тромава и недостатъчно обмислена система, децата често остават без здравни грижи, защото при едно по-сериозно заболяване те нямат реално представителство на своите родители и не възрастният не може да вземе решение и даде разрешение за лечение на тяхното здраве и достигат до такова едва когато проблемите им придобият спешен характер", посочи тя.

Децата са материално осигурени от родителите, работещи в чужбина, но от друга страна няма гаранция, че изпращаните средства достигат до някои от тях и поради това се случва да изпадат във финансови и материални лишения, отново поради непредставеност от страна на попечителя, каза още Николова.

По думите ѝ, не само тези са аспектите – чисто социално, психологически тези деца се сблъскват с повече проблеми в училище, те са в по-голям риск от отпадане, от преживяване на тормоз и насилие, поради това, че родителите са далеч от тях и не могат да проследят какво се случва в училище. Заобикалящата среда често усеща, че тези деца са уязвими.

Още аспекти по темата чуйте в разговора на Данаил Конов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в югоизточните райони се очаква да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб източен, в Източна..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50