Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сторителинг и активизъм - защо е важно да разказваме истории?

Снимка: ФБ/За да остане природа

Умението да разказваме истории сякаш става все по-важно. Хората имат нужда от разказвачи, защото сме претрупани от информация, защото животът ни е динамичен и всеки бърза нанякъде. Но когато имаме да кажем нещо важно или да съберем съмишленици за дадена смислена гражданска кауза, умението да разказваме се превръща в още по-важно качество.

Как да разкажем за сложен проблем, така че други хора да поискат да ни помогнат в разрешаването му? Това е вечният въпрос, пред който се изправя всеки активен човек, сблъскал се с някаква несправедливост. Особено такива свързани с опазването на природата.

На помощ идва обучение, което е отворено за всеки, който има интерес в сферата на комуникациите – „Сторителинг – разказване на истории за активни граждани“. То е част от проекта „Природата няма глас, тя има нас“, който цели да популяризира общите усилия на природозащитни организации, обединени в неправителствената коалиция „За да остане природа в България“ за съхраняване на природното богатство на страната ни.

Проектът „Природата няма глас, тя има нас“ се изпълнява от Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство със СНЦ "Зелени Балкани" и с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България, в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Пред Радио София повече разказа титулярът на обучението Александър Николов, който е част от екипа на Българска фондация “Биоразнообразие“, стипендиант на Кралското фотографско общество, лектор и носител на наградите “Журналист на годината” на БХК, “Сайт на годината” и “Героите” на Time Heroes.

„Аз лично вярвам, че разказването на истории става по два основни начина. Първият и най-важен е предаването на емоция. Като човешки същества, мозъкът ни е устроен така, че да възприема фактите чрез емоциите, именно затова, първото което трябва да направим, за да привлечем хора към каузата си е да провокираме емоция у тях“, разкри той.

По думите му, следващата стъпка е визуалното съдържание, което е различно от просто представяне на фактите или правенето на репортаж. Фактите биха били много по-достъпни за аудиторията, ако са представени визуално – чрез фото история или аудио-визуално съдържание, дори и чрез нещо по-сложно за изпълнение, като визуализация на данни.

Как хората да разберат, че даден проблем е важен и те трябва да се ангажират с него?

"Това става най-често чрез личните истории. Или нашите такива, или на хората въвлечени в даден проблем. Чрез тях ние провокираме емоции у хората, като първо и най-важно нещо", каза той и обясни, че освен посочването на проблема, важно е да дадем и решението.

Посочването само на проблема е доста остаряла комуникационна тактика, която често води до чувство на безсилие у хората, което със сигурност не искаме да предизвикаме, ако искаме да ги привлечем като съмишленици към каузата ни. Да дадем и надежда.

„Че нищо не е толкова фаталистично, можем да променим даден проблем и винаги има възможност нещата да станат по-добре, ако разбира се, се включат и те в тази обща битка“, посочи още Александър Николов.

Друг важен аспект е как да привлечем и ангажираме медиите към дадена кауза

Според Николов това може да се случи отново чрез разказване на човешките истории, дори когато говорим за природозащита, като говорим в по-глобален аспект за въздействието и последствията върху човека или да говорим за по-големия проблем - изчезването на конкретен вид.

„Смятам, че би било интересно за медиите наистина да е значим и голям проблем, който въздейства върху голяма площ или голям брой хора“, посочи Николов.

Обучението е насочено към широка аудитория. Ще се проведе на 16 ноември, онлайн. Участието става чрез предварително записване. Подробности можете да откриете на страницата “За да остане природа в България“.

Чуйте още от разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За четвърта поредна година организират триатлон "Лъвско сърце-Утопия"

На 8 юни Културно-туристическият комплекс Ченгене скале ще посрещне едно от най-мащабните спортни събития за тази година, с над 600 триатлонисти от България и чужбина.“Lion Heart@ Cross Triathlon “Утопия“ се организира от сдружение “Лъвско сърце“, а преди събитието, през седмицата, се организира и подготвителен лагер. Тук отбелязваме, че..

публикувано на 04.06.24 в 16:31
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Васил Терзиев спира 21 незаконосъобразни обществени поръчки

21 обществени поръчки ще бъдат спрени, обяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция пред журналисти. Той обясни, че резултатите от проверката на 24 обществени поръчки показва, че 21 от тях са незаконосъобразни. Поръчките са на стойност 204 млн. лв. За тях ще бъдат обявени нови процедури, каза Терзиев. По думите му, обществените..

публикувано на 04.06.24 в 16:04

Digital4Sofia: Online Advertising Conference събира на едно място най-големите маркетинг експерти

На 6 юни, в Иновационен форум "Джон Атанасов", Sofia Tech Park,  ще се проведе конференцията Digital4Sofia: Online Advertising Conference. Събитието събира на едно място цялата digital marketing & eCommerce гилдия, за да обсъдят всички аспекти на дигиталния сектор – SEO, eCommerce и AI и бизнес развитие. Поканени са международно признати..

публикувано на 04.06.24 в 15:38

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надежда Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48

Първа мисия с хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия.  Георги Гвоздейков: Завършени са техническата и..

публикувано на 04.06.24 в 12:20