Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърбоцветковци

5
лекобрез

Дени Орманова за експозицията си в галерия Прегърни ме от 21 до 29 ноември:

"Многопластов е проектът, това е само първата колекция. Развълнуваха ни келтските друиди, и аз, и синът ми искаме да възпитаваме децата в любов към природата. Споделих с него, че искам да създам по-съвършен свят за децата от това, което дочуват. Това стана през април - аз започнах да рисувам, той - да пише кратки истории, които можем да направим и в книжка.

Друидите са лечители, остински мъдреци, те навяват любов към природата, към истинския живот. Хубаво е да дойдат родители с деца, родителите възпитават ценностите, а децата, дори да не могат да четат, могат да си развинтят фантазията. Така се появи първият бърбоцветко - преводач.

Виждали сме по телевизиите деца с автомати. Нашата цел е, децата още от крехка възраст да се формират с определени позиции, които няма да водят към сегашните войни. Моите картини по принцип са свързани много с природата. Ако едно дете наблюдава такива пейзажи, то може би ще предпочете да излезе навън да го види, а не на екрана.

Правила съм изложби и в Словакия, Германия, в Европарламента в Страсбур под егидата на ЮНЕСКО. Сега ползвах картини от цикъла ми "Моята градина" - продължих в тоя дух. Внукът ми от 4 годишен проявяваше интерес и започваше да рисува своите си неща - това е заразно и няма определена възраст. Децата трябва да живеят в хармония и какво по-добро от изкуството. Нека се докосват до сътвореното в музеи, галерии.

Избрах галерията, защото ми е близка. Каузата им са децата. Събират средства за деца в неравностойно положение. Нека вместо цветя, там да се оставят пари в една кутия за такива деца.

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10

По-малко от половината български дюни са картирани, но и за тях са нужни мерки

Какво трябва да знаем за дюните, защо се ценни хабитати и каква част  от територията на българското Черноморие заемат? Може ли (и как) всеки да  допринесе за опазването им? На тези и други въпроси по темата в студиото на Радио София отговори Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" . А повод да го поканим е кампанията на..

публикувано на 23.02.24 в 18:39
Слънчев бряг

От БХРА искат законови промени, за да има смисъл терминът "национален курорт"

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Чрез подобни нормативни мерки могат да се решат редица нареждали проблеми, които пречат за пълното реализиране на потенциала на страната ни като туристическа дестинация. "Има..

публикувано на 23.02.24 в 17:10

Арт изложба на млади творци

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024. Куратор на събитието е Тодор Рабаджийски. Художници: Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева, Ясен Мартинов. Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата...

публикувано на 23.02.24 в 16:40

Нови санкции на САЩ срещу Русия заради войната в Украйна и смъртта на Навални

В изявление по повод втората годишнина от войната в Украйна американският президент днес каза, че ще бъдат обявени над 500 нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна и заради смъртта на Алексей Навалн и. Все още няма конкретна официална информация, тя ще дойде от финансовото министерство по-късно днес. Очаква се това да са..

публикувано на 23.02.24 в 15:35
Неда Соколовска

Нов вербатим театър - "Медена луна" с различен ракурс към домашното насилие

Тя може да говори добре на базата на нейната основна дейност, да създава документален (вербатим) театър, чрез събиране на истински истории. Последната постановка реализирана от Неда и нейни съмишленици бе представена в "Топлоцентрала", посветена на една от най-болезнените теми в обществото - темата за насилието. "Тази тема не е спирала..

публикувано на 23.02.24 в 15:28