Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият преход в една зависима от въглищата немска провинция

Свен Шулце
Снимка: Лили Големинова/Радио София

Темата за социално-икономическия и енергийния преход в регионите на ЕС, които са зависими от въглищната индустрия, е актуална и важна за България, и по-специално за регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Другите държави, в които тази тема е на дневен ред, са Полша (където отива най-голям дял от европейските средства по JTF (фонда за справедлив преход) за преминаване въглища към други източници на енергия  - 3.85 милиарда), Германия, Чехия, Словакия. Имайки предвид колко сложна е ситуацията у нас, ще ви представим поредица от репортажи за това как се справят другите.

Министърът на икономиката, туризма, селското стопанство и горите на немската провинция Саксония – Анхалт, даде специално интервю за Радио София. Саксония –Анхалт се намира в центъра на Германия, в нея живеят над 2 милиона души, разчита на селското стопанство, но и на индустрията. „Имаме големи заводи за полупроводници, като съвсем наскоро към нас в тази сфера се насочи инвестиция в размер на 30 милиарда евро, най-голямата инвестиция в рамките на ЕС в момента. Така ние се оказахме най-бързо развиващия се регион не само в Германия, но и в Европа. И същевременно сме сред регионите, в които тече процес на трансформация. Нека да припомня, че в недалечното минало ние преминахме през подобен процес, през 1989. Преди това нашата провинция беше част от Източна Германия, от ГДР и след падането на стената на повечето хора им се наложи да сменят професията си и да работят нещо различно от досегашното  - например, били са в индустрията, а сега са учители. Така че по-възрастните хора знаят колко е труден всеки преход и колко сложно е неговото управление. Най-важното в такава ситуация е хората да знаят – ние, политиците, трябва да обсъждаме с тях какво, как и защо и да им обясняваме и показваме какво е бъдещето на региона – не да го казваме в Брюксел или в столиците на държавите ни, а на място хората да нямат представа. Трябва да се говори директно на хората, които ще го преживеят.“

Ето как коментира той средствата от Фонда за справедлив преход – „използваме ги за създаването на нови работни места, за въвеждане на нови технологии, и това е добрата страна на фонда. Един от проблемите е, че не е лесно да се разпределят парите по точния начин за даден регион и това трябва да се обяснява много добре на местно ниво“.

И така: важният въпрос - за мините и кога е започнала подготовка за въглищния преход:

В моят регион имаме една голяма мина, всъщност са две, но едната е наистина огромна и е част от три региона – нашия, Саксония и Бранденбург. Тоест, имаме три различни парламента и изобщо е трудно, когато има повече провинции, които да работят заедно. А минните традиции при нас датират отдавна, а първото закриване на мини е в края на 90-те. Започнахме да подготвяме прехода във въглищния сектор преди 3 години, като реално в тази посока се работи много отпреди това, но преди 2-3 години стана ударно и в момента сме в средата на този преход, като знаем, че имаме финална дата за затварянето на всички въглищни мини. За  Западна Германия това трябва да стане до 2030 година, а за Източна – до 2038. И трябва да го извършим много внимателно и взимайки предвид всички фактори и това че захранването с електричество в Германия е скъпо. Ние нямаме атомни централи, а в бъдеще няма да имаме и въглища като източник на електроенергия. Това значи, че трябва да намерим решение на този проблем и е важно е този преход да се дискутира в Брюксел, защото в момента нямаме отговорите, от които се нуждаем.“

Цялото интервю на Лили Големинова със Свен Шулце можете да чуете тук:По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10

По-малко от половината български дюни са картирани, но и за тях са нужни мерки

Какво трябва да знаем за дюните, защо се ценни хабитати и каква част  от територията на българското Черноморие заемат? Може ли (и как) всеки да  допринесе за опазването им? На тези и други въпроси по темата в студиото на Радио София отговори Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" . А повод да го поканим е кампанията на..

публикувано на 23.02.24 в 18:39
Слънчев бряг

От БХРА искат законови промени, за да има смисъл терминът "национален курорт"

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Чрез подобни нормативни мерки могат да се решат редица нареждали проблеми, които пречат за пълното реализиране на потенциала на страната ни като туристическа дестинация. "Има..

публикувано на 23.02.24 в 17:10

Арт изложба на млади творци

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024. Куратор на събитието е Тодор Рабаджийски. Художници: Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева, Ясен Мартинов. Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата...

публикувано на 23.02.24 в 16:40

Нови санкции на САЩ срещу Русия заради войната в Украйна и смъртта на Навални

В изявление по повод втората годишнина от войната в Украйна американският президент днес каза, че ще бъдат обявени над 500 нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна и заради смъртта на Алексей Навалн и. Все още няма конкретна официална информация, тя ще дойде от финансовото министерство по-късно днес. Очаква се това да са..

публикувано на 23.02.24 в 15:35