Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФА: Да се премахнат мерките за таван на приходите на производителите на електроенергия през 2024 г.

Пред Радио София: Меглена Русенова от асоциацията

Снимка: БГНЕС

През 2022 г. поради кризата с енергийните цени бяха въведени извънредни мерки, а една от тях е таван на приходите за производителите на електроенергия.

Тази мярка е заложена в проектобюджет 2024 г., който дава заявка компенсирането на разходите за фирмите над определена ценова граница да продължи. На 16 ноември 2023 г., Българската фотоволтаична асоциация (БФА) и други организации депозираха становище до министъра на финансите и несъгласие тази мярка да продължи.

Събеседник по темата пред Радио София е Меглена Русенова, председател на БФА, която анализира как се развива пазара на електроенергия през 2023 г. и остана ли отпечатък върху бизнеса от кризата през миналата година.

„2023 година завършваме с относително стабилизирани пазари на електроенергия. Показателно за това е, че цените на електроенергийните борси в цяла Европа вече са стабилни. Далече сме от кризата, която започна през зимата на 2022 г., след агресията на Русия в Украйна, което рефлектира и върху електроенергийните пазари“, посочи тя и допълни, че екстремните цени на електрическата енергия от лятото на 2022 г. вече са далеч в миналото.

„Наблюдаваме успокоение на цените, което се вижда и през последните месеци, де факто не се налага да се упражнява компенсация на цените за крайните потребители в страната, тъй като средно претеглената цена на борсовия пазар беше под 200 лева“, поясни тя.

По думите й позицията на БФА винаги е била конструктивна и в интерес на инвестиционния климат.

„Като цяло ние подкрепихме всички мерки свързани с овладяване на цените на електроенергията, защото те бяха екстремни, пазарите бяха много волатилни, цените наистина невиждани до този момент. Ние като фотоволтаична организация и като инвеститори подкрепихме мерките насочени към справяне с високите цени на електроенергията, които обаче, през 2023 година вече дадоха резултат“, подчерта Русенова.

Поради тази причина позицията на БФА е, че не е необходимо да се продължават мерките, свързани с таван на приходите на производителите на електроенергия, защото този сектор е един от стратегическите за развитието и на българската икономика, и в този смисъл е необходимо в него да бъдат извършени големи инвестиции и той да се модернизира. За да могат да се извършат тези инвестиции, които са обичайно дългосрочни, за инвеститорите трябва да има една предвидима среда, която пък е свързана с въвеждане на регулационни мерки, чрез които да сме равнопоставени като място на инвестиции, в сравнение с другите европейски държави, поясни тя.

„Защото с очертаващата се рецесия в европейските икономики, битката за нови инвестиции в енергийните сектори е доста конкурентна. Затова считаме, че продължаването на тавана на цените за производителите на електрическа енергия през 2024 година, няма да има положителен ефект за инвестиционния климат, ще отправи ненужно лоши сигнали към български и чуждестранни инвеститори, които имат намерение да правят нови инвестиции в българската енергетика“, категорични са от БФА.

„Това което наблюдаваме е, че през последните 2 години са инвестирани над 2 милиарда евро в нови енергийни обекти от възобновяеми източници, изцяло частни инвестиции финансирани от български и чуждестранни финансови институции. За да може инвестиционният процес да се развива нормално, в България регулацията трябва да следва тази в ЕС, а ЕК не предвижда през 2024 година да продължи политиката за таван на приходите. Това са нашите аргументи, свързани и с възможността българският енергиен отрасъл да може да инвестира и в технологии за съхранение на електроенергия – допълнителен аргумент, който считаме, че е нужно да се отчете при разглеждането на Параграф 3 от Закона за държавния бюджет“, подчерта Меглена Русенова.

Още подробности по темата, чуйте от разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29