Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да бъде предотвратено полицейското насилие?

Снимка: БТА

Обобщение от седмицата с коментар направи журналистът Борис Митов по темите за полицейския произвол, скандала с МВР и отражението му в отношенията в управлението, както и застрашена ли е стабилността на коалицията.

"Имаше агресия срещу полицаите без съмнение, то се видя и на живо. Но в никакъв случай тази агресия не оправдава сцените, които се разиграха по-късно и в едно заведение в сградата на Министерството на младежта и спорта, и по малките улици около Министерството на спорта. Видяхме, че там имаше групи от полицаи, които налагаха и ритаха паднали на земята хора независимо дали са заподозрени във вандалски прояви, или не. Законът за Министерството на вътрешните работи ясно казва, че правомощията на полицията стигат до там, докато обезвреди и задържи заподозрени в престъпление, независимо какво е то. Оттам нататък 5-6 човека да ритат паднал на земята сгърчен човек, това със сигурност не влиза в правомощията на полицаите", отбеляза той.

Митов заяви, че МВР много трудно признава, че има проблем с полицейското насилие те са принудени да го обявят, именно заради заснетите кадри. По въпроса за парламентарната комисия той каза, че тя едва ли би могла да направи нещо повече, отколкото да отнесе въпроса на политическо ниво. По думите му парламентът няма разследващи функции и може да покани на изслушване както пострадали от полицейско насилие, така и ръководни фактори от МВР. Временната анкетна комисия може само да събере данни, които после да представи на прокуратурата, която е единственият орган, който може да разследва полицейско насилие.

Митов посочи, че някои от полицаите са били без отличителни знаци. Той каза, че в България това е константен проблем, защото винаги, когато има масови безредици много служителите на реда не носят своите отличителни знаци. Освен това посочи, че въпросът за отговорността стои не само пред МВР, но и пред прокуратурата. Събитията от 2020 година показват, че макар да е имало кадри с полицейски произвол заснети от камерите на Министерски съвет, до момента няма внесен обвинителен акт. Това, по думите му, създава впечатление, че полицейското насилие не се наказва.


По темата се включи и специалистът по наказателно право адв. Лъчезар Босаков. По думите му в конкретния случай действията на полицаите видимо излизат от рамката на правомощията, които са посочени в Закона за МВР:

"Нанасянето на побой на лица, които лежат на земята и видимо не противодействат на органите, както и удари с палки върху посетителите на заведението бити без причина. Очевидно тези хора нямаха нищо общо с безредиците около стадиона."

Той отбеляза, че пострадалите лица могат да подадат сигнал срещу полицейските служители, които са им нанесли побой. Министър-председателят ясно заяви, че по тези сигнали ще бъдат извършвани щателни проверки, като виновните ще бъдат наказвани. Адв. Босаков посъветва пострадалите да си извадят съдебно-медицинско удостоверение за нанесените им телесни повреди и да заведат искови молби срещу МВР по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Обезщетенията обикновено варират в размери от 1000 до 5000 лв. при лека телесна повреда и между 10 000 и 15 000 лв. при средни телесни повреди.  

Борис Митов заяви, че и МВР и прокуратурата трайно са показали през годините, че не желаят да се занимават с проблемите на собствените си институции.

"Аз се опасявам, че в момента се намираме в ситуация, в която цялото ни управление е върху една бананова кора. Независимо дали е имало сценарий за протестите на 16 ноември, или не", каза той. И допълни:

"От МВР в дните преди този протест съвсем официално са предупредили, че се готвят провокации, че ще се стигне до разрушаване на държавна, обществена и лична собственост, до престъпления дори. Беше препоръчано този мач да не се играе в София, но не беше препоръчано той да е закрит, тоест стадионът да бъде затворен за публика. И за това има едно много просто обяснение: В годините винаги, когато има опасност от ескалиране на напрежение между агитки, МВР е заставало на позицията, че по-добре е агитките да са на стадиона, тъй като там много по-лесно се контролира не само какво внасят те, а и какво правят. Защото в крайна сметка те са зад огради, има полицейски кордон на пистата и въобще средата е доста по-контролирана."

По думите му една от причините да се стигне до напрежение по улиците е породена от БФС и УЕФА, които са организирали мач против всички препоръки на МВР.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07