Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският планетариум навършва 1 година

Екипът на "Добър вечер, София" се срещна с човек, който знае каква е възрастта на Вселената.

Гостува ни инж. Недислав Веселинов, който е част от екипа на Софийския планетариум, който пък ни кани да отпразнуваме заедно първия рожден ден на планетариума.

Той сподели, че за тази една година над 15 хиляди души са посетили планетариума. Откакто е отворен на 25 ноември 2022 г. работи постоянно и не е имал нито един почивен ден, а интересът към обекта е голям.

"Идват ученици, правят се романтични срещи, дори и предложения за брак", твърди Недислав Веселинов.

Празникът ще се отбележи в събота, 25 ноември 2023 г. Планетариумът ще отвори в 10 часа, ще има 2 допълнителни прожекции в негова чест, 2 детски рождени дни и 2 огромни торти, а най-малките ще имат възможност да творят, рисувайки планети. Целият екип ще бъде на разположение на своите гости, увери инж. Недислав Веселинов

В момента там могат да се видят 4 основни прожекции съдържащи по 2 филма – въвеждащият "От Земята до Вселената" и така нареченият "взрив на мозъка" –аудио-визуалното шоу "Дълбочината на Вселената", което показва как човекът търси себе си в нейната необятност.

Инж. Веселинов сподели, че интересът към планетариума е огромен.

"Хората го припознаха като свое място. За мен и другите колеги, които го конструираха, ние вложихме в него много любов", каза още той, като не скри вълнението и радостта си от многобройните приятелства и благодарността на посетителите.

Чуйте разговора на Роман и Яна в звуковия файл, за да разберете за новите неща, които се предвиждат.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

"Форум", 29.02.24: Коалиционното споразумение на ГЕРБ – пореден медиен разказ или сериозен ултиматум

Коментатори във "Форум" тази седмица са Даниел Ненчев – журналист от Българското национално радио и Калоян Константинов – главен редактор на сайта "КлинКлин". В четвъртък, заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -  Политическите акценти от деня -   Коалиционното споразумение, което подготвя ГЕРБ, ще..

публикувано на 29.02.24 в 19:17

Стартира информационната кампания "6000 причини за действие", посветена на редките болести

Днес отбелязваме Световния ден на редките болести. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ArPharm) стартира информационна кампания „6000 причини за действие“, която цели да повиши информираността на обществото по темата за редките болести. Инициативата ще постави и редица въпроси, свързани с подобряване на..

публикувано на 29.02.24 в 18:07

"На клик разстояние" - безплатна психологическа помощ за нуждаещи се млади хора

Платформата "На клик разстояние“ е създадена от студентките в Американския университет в Благоевград Виктория Николова и Мия Хайдушка, които са и доброволки в Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве (БАСП). Чрез платформата всеки под 25-годишна възраст може да получи безплатно психологическа помощ от..

публикувано на 29.02.24 в 17:35

Първи цифров двойник на града е разположен в столичния район "Лозенец"

Победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г.  бяха обявени на официална церемония. Всички те бяха удостоени с поименни плакети и грамоти от Българската асоциация по информационни технологии. Наградата за специален принос беше присъдена на проф. Силвия Илиева - директор на Института „Големи данни в полза на..

публикувано на 29.02.24 в 16:46

Анна-Мария Въртовска с нова песен

Младата изпълнителка Анна-Мария Въртовска ще представи своята нова песен. Тя сподели, че при нея нещата в музикален план вървят доста добре, в момента развива нови проекти, записва втори албум, а освен това предстои и създаването на нейна група. "Правим акустични "Бийтълс" вечери с един мой колега от университета, Венцислав Николов се..

публикувано на 29.02.24 в 15:25

Да преоткрием града с децата ни

Една от мисиите на Сдружение "Безопасни детски площадки" е подобряване на градската среда така, че тя да стане удобна и подканваща към повече стоене навън, което да бъде прекарано от децата в игри, учене и други полезни дейности. В момента тече конкурс озаглавен "Искам да уча на открито тук" , чиято цел е организации, граждани и училища да имат..

публикувано на 29.02.24 в 14:53