Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джалев, КЗП:

При онлайн пазаруване е важно да знаете търговеца и да водите писмена кореспонденция

Ангел Джалев, Снимка Мария Филева

Когато пазаруваме, търговецът е длъжен да предостави предварителна, изчерпателна информация.

При онлайн търговията имаме право на връщате в 14-дневен срок, дори без никакви обяснения, и това се отнася за територията на целия Европейски съюз.

Ако пазаруваме от страна извън ЕС, трябва да се прочетем внимателно какво е обяснено като регламент.

Това обясни пред БНР-Радио София Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Понякога снимките на продуктите в сайтовете са илюстративни, не съответстват на истинските. Не бива да бързаме и плащаме импулсивно.

Добре е да си направим проучване, да сравним стоката в други сайтове, да потърсим отзиви и мнения.

Джалев подчерта, че задължително е да сме сигурни в търговеца, стопанския субект и да се води писмена кореспонденция с него, за да може при нужда да се докаже, че той не е изпълнил задължения, вменени му по закон.

„Анализирайте покупката, да се уверите, че съответства на вашите нужди. Въпреки гарантираната възможност за връщане на стоката, все пак по-добре е да не се налага да го правите“, отбеляза експертът.

Във физически магазин нямаме гарантирано право за (безпричинно) отказване от покупката. Тази възможност е доброволно предоставена от някои търговци.

И тук обаче продавачът има задължението за информира за качествата и характеристиките на стоките.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05