Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеките с принос в съвременното разбиране на грамотността

Снимка: glbulgaria.bg

Да се наречеш грамотен вече не е достатъчно да можеш да четеш и пишеш правилно. В днешно време е важно още как възприемаме това, до което имаме достъп, как използваме онлайн съдържанието и въобще информацията от всички видове медии.

Фондация „Глобални библиотеки-България“ започна нов 10-месечен проект - „Споделяй отговорно” /Be Aware of What You Share: combatting misinformation through media literacy, който има за цел да насърчи медийната грамотност сред младите хора (15-19 години) и възрастните в България, използвайки обществените библиотеки като центрове за информация и обучение.

Пилотното провеждане ще се реализира чрез Американските центрове в Столичната библиотека и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, при сътрудничество с местни училища.

Проектът ще подобри уменията и базата от знания на библиотекарите и ще подпомогне медийната грамотност, критичното мислене и устойчивостта срещу грешната информация дезинформацията и в българското общество.

Друг, едногодишен проект на фондацията, е „Зависи от теб“ (Depend on You). Той е с продължителност една година и има за цел да насърчи демократичното образование и участие в България чрез позициониране на обществените библиотеки като центрове за информация и неформално образование и чрез обучение на библиотекари като преподаватели.

Ангажирани са експерти от гражданското общество, заедно с петте участващи библиотеки на Американските центрове в София, Бургас, Пловдив, Варна и Велико Търново. Проектът предвижда обучение на библиотекари да водят часове по демократично образование, насочени към млади българи, завършващи гимназия и нагоре.

Тези класове ще разглеждат както практически, така и теоретични теми, като например как да гласуват и защо гражданите трябва да участват в изборния процес. В края на проекта резултатите ще бъдат разпространени, за да могат и други български библиотеки да станат по-активни в предоставянето на информация и услуги, свързани с демократичните процеси.

Двата проекта на “Глобални библиотеки-България” са финансово подкрепени от посолството на САЩ в София.

Те са насочени главно към ученици от 9-и до 12-и клас и студенти.


За „Споделяй отговорно” и „Зависи от теб“ пред БНР-Радио София разказа Спаска Тарандова (), изпълнителен директор на фондацията "Глобални библиотеки" и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05