Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Столична община решава проблема с бездомните хора през зимата

снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Един от проблемите през зимните месеци е този с бездомните хора в столицата. От Столична община са заявили, че през последните години са предприети мерки, с които значително са ограничили лицата, които остават на улицата. Служители на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в кв. "Захарна фабрика" целогодишно правят обходи по улиците на града и настаняват бездомните хора денонощно. Какви са условията в Кризисния център в София и имат ли нужда от дарения? Подробности разказа Мина Йовчева, директор на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" в Столичната община.

"Много са човешките съдби, различни са потребностите на хората, някои се нуждаят от лечебно заведение. И тук искам да изкажа благодарност на екипа на Столична община и общинските болници, които приемат за лечение тези бездомни хора, които в повечето случаи нямат здравни осигуровки и не подлежат на здравно осигуряване. Прекъснали са здравноосигурителните вноски и се лекуват в нашите общински болници. Имаме и такива, на които успяваме да се свържем с техните близки и да възстановим връзката тях. Много рядко са случаите, в които успяваме да съдействаме, да намерят работа, защото те са трайно излезли от трудовите си навици", посочи Йовчева.


Тя отбеляза, че най-големият проблем са хората на улицата, които не желаят да ползват услугите на центровете. По думите на Йовчева на центъра в кв. "Захарна фабрика" е бил извършен ремонт на цялата сграда.

"В годините нито веднъж Столична община не е отказала, или не е реагирала на случай, при които хората искат да постъпят в социална услуга и ние да не сме намирали място за тях. Дори и в този случай, когато ремонтните дейности не са финализирани в тази сграда и в кризисния център, ние продължаваме да приемаме бездомни хора. Някои ги настаняваме и в социални услуги, които са с по-дългосрочен престой, като това са домове за възрастни хора. Имаме и такива случаи", каза тя.

Начините, по които гражданите могат да сигнализират за бездомни лица са няколко: чрез контактния център на Столична община, чрез телефон 112, както и на телефона на Столична община, който е и на сайта на общината. Освен това сигнали могат да се подадат и на телефона на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни", който е 02 80 35 909.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10

По-малко от половината български дюни са картирани, но и за тях са нужни мерки

Какво трябва да знаем за дюните, защо се ценни хабитати и каква част  от територията на българското Черноморие заемат? Може ли (и как) всеки да  допринесе за опазването им? На тези и други въпроси по темата в студиото на Радио София отговори Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" . А повод да го поканим е кампанията на..

публикувано на 23.02.24 в 18:39
Слънчев бряг

От БХРА искат законови промени, за да има смисъл терминът "национален курорт"

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Чрез подобни нормативни мерки могат да се решат редица нареждали проблеми, които пречат за пълното реализиране на потенциала на страната ни като туристическа дестинация. "Има..

публикувано на 23.02.24 в 17:10

Арт изложба на млади творци

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024. Куратор на събитието е Тодор Рабаджийски. Художници: Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева, Ясен Мартинов. Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата...

публикувано на 23.02.24 в 16:40

Нови санкции на САЩ срещу Русия заради войната в Украйна и смъртта на Навални

В изявление по повод втората годишнина от войната в Украйна американският президент днес каза, че ще бъдат обявени над 500 нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна и заради смъртта на Алексей Навалн и. Все още няма конкретна официална информация, тя ще дойде от финансовото министерство по-късно днес. Очаква се това да са..

публикувано на 23.02.24 в 15:35
Неда Соколовска

Нов вербатим театър - "Медена луна" с различен ракурс към домашното насилие

Тя може да говори добре на базата на нейната основна дейност, да създава документален (вербатим) театър, чрез събиране на истински истории. Последната постановка реализирана от Неда и нейни съмишленици бе представена в "Топлоцентрала", посветена на една от най-болезнените теми в обществото - темата за насилието. "Тази тема не е спирала..

публикувано на 23.02.24 в 15:28

"Косвени щети" - истории за войната разказани от жени

На сцената на НАТФИЗ ще се състои спектакълът "Косвени щети". Постановката е по книгата "Войната не е с лице на жена" на нобеловата лауреатка за литература, беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич. Младите актриси Никол Султанова и Анелия Мънгърова разказаха подробности по темата. Те споделиха, че текстът е адаптиран за театър и..

публикувано на 23.02.24 в 15:15