Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското висше образование: профилната структура е близка до нуждите на работодателите

Снимка: Радио София
На 13-то издание на Националната рейтингова система за висшите учебни заведения 2023 г. бяха представени най-пълните достъпни данни за висшите училища в България. Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели. Подробности по темата разказа Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество - София".

По думите му българското висше образование се намира в процес на позитивно развитие.

"Виждаме по-добра реализация на завършилите на пазара на труда. Можем да заключим, че профилната структура на българското висше образование се доближава до нуждите на работодателите. В по-голяма степен, отколкото е била ситуацията преди десетина години", сподели той.  

Освен това отбеляза, че това е един от резултатите от съществуването на рейтинговата система и това, че тя се използва при формирането на публични политики.

"Другата положителна тенденция е свързана с увеличаването на чуждестранните студенти в България. За десетина години този дял се е увеличил два пъти - от 4 на 8 %. По този показател България е достигнала средните нива на ЕС и е първенец на Балканите. България е държавата с най-много чуждестранни студенти като дял от всички останали студенти на Балканския полуостров", отбеляза Стойчев.  

Той посочи, че ако искаме тази тенденция да продължи в бъдещето, трябва България да направи две промени:

·  Да се разнообразят професионалните направления за привличане на студени;

·  Да се разнообразят местата в света, от които се привличат чуждестранни студенти;

·  Повишаване на броя на научните публикации на българските учени;

 Стойчев отбеляза, че привличаме по-малко студенти, отколкото изпращаме и имаме отрицателен баланс по отнощение на движението на студентите.

"Проблемът в нашето висше образование е, че то е твърде фрагментирано. На прекалено много места се предлага висше образование в България. Полвината от студентите учат в девет висши училища. В останалите 42 учат останалата половина. Ние имаме висши училища с под 100 студента, което не създава условия за пълноценен студентски живот", каза той.

Повече подробности можете да научите в звуковия файл

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10

По-малко от половината български дюни са картирани, но и за тях са нужни мерки

Какво трябва да знаем за дюните, защо се ценни хабитати и каква част  от територията на българското Черноморие заемат? Може ли (и как) всеки да  допринесе за опазването им? На тези и други въпроси по темата в студиото на Радио София отговори Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" . А повод да го поканим е кампанията на..

публикувано на 23.02.24 в 18:39
Слънчев бряг

От БХРА искат законови промени, за да има смисъл терминът "национален курорт"

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Чрез подобни нормативни мерки могат да се решат редица нареждали проблеми, които пречат за пълното реализиране на потенциала на страната ни като туристическа дестинация. "Има..

публикувано на 23.02.24 в 17:10