Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде представена на Международния панаир на книгата

"Кратка история на Турция" на Ибрахим Чънар - един добър посланик в отношенията между България и Турция

Авторът на "Кратка история на Турция" - Ибрахим Карахасан Чънар
Снимка: Радио София

В деня, когато стартира Международният панаир на книгата, се срещаме с писателя Ибрахим Карахасан Чънар, който е и историк, журналист, политически анализатор, но най-вече писател. Той е автор на книгата “Кратка история на Турция“, появила се съвсем скоро на българския книжен пазар.

"Заглавието го решиха моите издатели, но всъщност историята не е толкова кратка. Разглеждам всички периоди, започвайки от корените от Средна Азия, турците като етнос, през Империята на Великите селджуки, Селджукският Емират, Анадолският Емират, който се разпада на бейлици. Един от тях, османският бейлик, на практика създава Османската империя, следва разпадът й. През 1923 година се образува Република Турция, наблегнал съм добре и обхванал нещата във всички периоди, макар и не пространно, но опитах да бъде задълбочено и ясно на читателя", анализира писателят.

"В моите книги съм се старал като цяло да обхвана по-широк диапазон от читатели, за всекиго да има по нещо. Повече от 20 години съм автор и мисля, че съм успял да напипам същността на повествованието, радва ме това, че ми се обаждат и пишат много читатели, познати, които четат книгата и отзивите им са добри", допълни Чънар.

"Старая се да изкарам винаги нещо от същността, нещо ново за всеки човек, което не знае, но представлява интерес. Аз самият понякога се изненадвам. Мисля, че една книга трябва да буди интерес, да се пише със стил, увлекателно, книгата тръгна преди 2 месеца в печатниците и сега виждам, че съм пропуснал някои неща, могло е да бъде и по-добре, но човек когато навлезе дълбоко в една тема, винаги има нещо, което пропуска, или се разминава с него" споделя той.


Книгата е базирана на исторически източници, исторически факти, използвани са и различни карти – български, руски и западни, турски.

"Правя сравнения, за да бъде всичко автентично и самият читател да разбере, къде са поставени, къде се развиват точно събитията", твърди Ибрахим Чънар.

В този смисъл той открои два значими факта за близостта в историята на Турция и България.

"Не можем да отречем този период, в който близо 500 години българският народ е живял в рамките на Османската империя, съжителствал и в рамките на тази империя са живели различни народи. Другото което трябва да се каже, ако погледнем под ъгъла на съвременността – Турция и България са съседни държави – и те са винаги зависими една от друга и във войните и след Освобождението и сега, това много добро сътрудничество продължава и днес", подчерта писателят. Той допълни, че мостът в отношенията между двете съседски държави е много здрав, имайки предвид и българската общност в Турция, която никога не забравя своята родина България и турският етнос в България, чиито представител е самият той.

По думите му, тази "Кратка история на Турция" не е просто история, тя е една културна палитра на изброените периоди, до съвременността.

Интересен факт за произхода на името "Чънар", означаващ "Явор" на турски, което е един литературен маркер, псевдоним на писателя.

"Това е родов маркер, родът ми е известен така и когато започнах да пиша, вече имах готов литературен псевдоним", поясни писателят. Той уточни, че в Никопол, където е роденq е добре познат именно с това поетично име.

“Никопол е един исторически градq за който съм споделил в книгата. Там присъства голямата битка през 1396 година при Никопол, разглеждам Никопол като един център на мултиетническо съжителство, защото в района живеят българи, власи, татари и турци", каза още Ибрахим Карахасан Чънар.

Винаги соча за пример на съжителство моя роден град, защото хората се уважават взаимно, без разлика на вероизповедание и етнос, категоричен бе той. 

Книгата ще бъде представена на Международния панаир на книгата, където ще има и лична среща с писателя.

Още от разговора с Ибрахим Карахасан Чънар и интересни аспекти за най-новата му книга чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05