Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде представена на Международния панаир на книгата

"Кратка история на Турция" на Ибрахим Чънар - един добър посланик в отношенията между България и Турция

Авторът на "Кратка история на Турция" - Ибрахим Карахасан Чънар
Снимка: Радио София

В деня, когато стартира Международният панаир на книгата, се срещаме с писателя Ибрахим Карахасан Чънар, който е и историк, журналист, политически анализатор, но най-вече писател. Той е автор на книгата “Кратка история на Турция“, появила се съвсем скоро на българския книжен пазар.

"Заглавието го решиха моите издатели, но всъщност историята не е толкова кратка. Разглеждам всички периоди, започвайки от корените от Средна Азия, турците като етнос, през Империята на Великите селджуки, Селджукският Емират, Анадолският Емират, който се разпада на бейлици. Един от тях, османският бейлик, на практика създава Османската империя, следва разпадът й. През 1923 година се образува Република Турция, наблегнал съм добре и обхванал нещата във всички периоди, макар и не пространно, но опитах да бъде задълбочено и ясно на читателя", анализира писателят.

"В моите книги съм се старал като цяло да обхвана по-широк диапазон от читатели, за всекиго да има по нещо. Повече от 20 години съм автор и мисля, че съм успял да напипам същността на повествованието, радва ме това, че ми се обаждат и пишат много читатели, познати, които четат книгата и отзивите им са добри", допълни Чънар.

"Старая се да изкарам винаги нещо от същността, нещо ново за всеки човек, което не знае, но представлява интерес. Аз самият понякога се изненадвам. Мисля, че една книга трябва да буди интерес, да се пише със стил, увлекателно, книгата тръгна преди 2 месеца в печатниците и сега виждам, че съм пропуснал някои неща, могло е да бъде и по-добре, но човек когато навлезе дълбоко в една тема, винаги има нещо, което пропуска, или се разминава с него" споделя той.


Книгата е базирана на исторически източници, исторически факти, използвани са и различни карти – български, руски и западни, турски.

"Правя сравнения, за да бъде всичко автентично и самият читател да разбере, къде са поставени, къде се развиват точно събитията", твърди Ибрахим Чънар.

В този смисъл той открои два значими факта за близостта в историята на Турция и България.

"Не можем да отречем този период, в който близо 500 години българският народ е живял в рамките на Османската империя, съжителствал и в рамките на тази империя са живели различни народи. Другото което трябва да се каже, ако погледнем под ъгъла на съвременността – Турция и България са съседни държави – и те са винаги зависими една от друга и във войните и след Освобождението и сега, това много добро сътрудничество продължава и днес", подчерта писателят. Той допълни, че мостът в отношенията между двете съседски държави е много здрав, имайки предвид и българската общност в Турция, която никога не забравя своята родина България и турският етнос в България, чиито представител е самият той.

По думите му, тази "Кратка история на Турция" не е просто история, тя е една културна палитра на изброените периоди, до съвременността.

Интересен факт за произхода на името "Чънар", означаващ "Явор" на турски, което е един литературен маркер, псевдоним на писателя.

"Това е родов маркер, родът ми е известен така и когато започнах да пиша, вече имах готов литературен псевдоним", поясни писателят. Той уточни, че в Никопол, където е роденq е добре познат именно с това поетично име.

“Никопол е един исторически градq за който съм споделил в книгата. Там присъства голямата битка през 1396 година при Никопол, разглеждам Никопол като един център на мултиетническо съжителство, защото в района живеят българи, власи, татари и турци", каза още Ибрахим Карахасан Чънар.

Винаги соча за пример на съжителство моя роден град, защото хората се уважават взаимно, без разлика на вероизповедание и етнос, категоричен бе той. 

Книгата ще бъде представена на Международния панаир на книгата, където ще има и лична среща с писателя.

Още от разговора с Ибрахим Карахасан Чънар и интересни аспекти за най-новата му книга чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02

Пробуждане с хоро

Цецо Христов за „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 11 ч. на пл. "Света Неделя": "Най-съществено е единението на хората, генерираме положителна енергия. Надявам се поне на 500 танцуващи на пл.Света Неделя. Има и чужденци, които се включват в самите хорца. Няма да има сцена, ще го проведем под формата на неделен мегдан, ще танцуваме ръка за..

публикувано на 02.03.24 в 11:27
С Георги Колев и Надя Димитрова

Станах човека, който искам да бъда, за да постигна целта си

Целепостигане e целодневен семинар за насърчаване за постигане на личните ни цели и предизвикателствата пред това. Подробностите - от Надя Димитрова и Георги Колев: "Ползваме думате целезареждане. Има съвети към целеполагане, но тя звучи механично и е лишена от емоции. Голямата тайна според нашите преживявания и практики е да намериш истинската..

публикувано на 02.03.24 в 10:41

Историята оживява - Райна Кацарова

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 02.03.24 в 16:00
С Методи Кръстев

Музиката да върви преди моженето

Методи Кръстев, китарист и вокалист на No More Many More за концерта и новия клип: "Избрахме песента за клипа инцидентно - тя е необявената 11-а песен от албума, изненада малко, свиря на укулеле. Имаше голям стол на сцената на спектакъла "Виновни", където свирихме на живо. Направихме клипа на стола, искахме да направим по-смешно видео. Премиерата е..

публикувано на 01.03.24 в 20:12