Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев

На 23 ноември се навършиха 100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев. Семейството на живописеца отбелязва годишнината с каталог с най-забележителните му творби, документален филм и серия от изложби.

Пред Радио София внучката на Теньо Желев Василена Петрова обясни, че свързва своя дядо с това, че е бил изключително голям човек.

„На първо място, преди творец. Това се усеща много силно и в картините му. Това е водещата линия, която аз бих искала да спазя през следващата година във всички събития, да представяме заедно картините и живота на Теньо Желев, защото те са много колоритни. Той е минал през много перипетии. Изключително цветен живот е имал, не винаги в топлата гама. Аз, като негова внучка и изследовател на неговото творчество, мога да кажа, че той успяваше да пресъздаде и това, което вижда, и това, което преживява, с едно много топло чувство, много човешко“, каза Василена Петрова.

Тя добави, че през следващата година ще излезе каталога с най-впечатляващите картини на Теньо Желев, част от които са станали обект на кражба през 2017 година от фамилната къща на семейството.

„Подготвят се и две изложби в чужбина. Освен изложбите, ние бихме искали, в София да направим една голяма изложба, която да съчетае репродукции на негови картини. Репродукции, защото пр