Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческата индустрия и изкуствения интелект

Снимка: Pixabay

Дискусията "Изкуствен интелект. Творчество. Авторско право" се проведе в сградата на Народното събрание. По време на нея бяха обсъдени възможностите предоставени от изкуствения интелект в творческия сектор. Тя се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти и Комисията по култура и медии към Народното събрание. В дискусионния панел се включиха доц. д-р Мариана Тодорова (Институт по философия и социология към БАН), футуролог; проф. д-р Марияна Лазарова (НАТФИЗ), преподавател и специалист по интелектуална собственост; Десислава Матева, адвокат, експерт по интелектуална собственост и Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.

По думите на писателя Захари Карабашлиев една от функциите на изкуствения интелект е, че той е инструмент. Когато той предлага варианти, тогава можем да говорим за него като за съавтор, а когато ние му задаваме тема и той ни дава готово решение, тогава вече се превръща в автор. Музикалният продуцент Саня Армутлиева коментира позицията на музикалния бранш в страната:

"Ние искаме да участваме в този процес на база на всички онези правила, които са се наложили в обществените отношения. Най-големият проблем за креативните индустрии е това, с което се храни изкуствения интелект. И това, че ние сме всъщност неговата закуска, обяд и вечеря. Това създава за всички нас един юридически, но и търговски проблем, тъй като всичко онова, което ние създаваме е обект на авторски права. Те са изключителни по своята природа и ние бихме искали онзи, който се храни с тях да се съобразява с изключителната природа и волята на авторите."


Тази седмица Европейската комисия е пред дискусия за законодателни мерки. През ноември 2023 година беше приета декларация, която обвързва развитите страни в една обща цел - да превърне изкуствения интелект ориентиран към човека, надежден и отговорен, който е безопасен и подкрепя доброто на всички, чрез съществуващи международни форуми, за да насърчи сътрудничество за справяне с широкия набор от рискове, породени именно от изкуствения интелект. По този начин се цели първо да се въведе сигурност на изследванията свързани с AI и второ - да се създадат едни международни политики в регулацията.

Относно авторството проф. д-р Мариана Лазарова каза, че и към момента съществува адекватна правна регулация. Автор може да бъде само физическо лице, което с личен творчески труд е създало произведението. Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании сподели, че AI е създаден в самата си същност да имитира начина, по който работи човешкия интелект. И допълни:

"Изкуственият интелект е новото ядрено оръжие. Който регулира, който държи тази технология ще владее света." Освен това той каза, че това, което се случва с творческите индустрии е страничен ефект.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05