Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев пред Радио София:

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Калоян Илиев
Снимка: Георги Петровски

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си.

За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта до столицата има и плюсове, и минуси.

„По-голямата част от хората в Ихтиман пътуват до София, най-вече заради по-високите заплати. Имали сме няколко запитвания от сериозни компании, които да дойдат на територията на община Ихтиман. Единият минус в това отношение е, че те като дойдат и питат каква е безработицата в общината. 2011 г., когато встъпих в управлението на община Ихтиман, официалната безработица беше малко над 33%, тази година е под 3% и това спира доста голяма част от инвеститорите“, каза Калоян Илиев.

По думите му, спрялата фабрика за автомобилна тапицерия отново планира да отвори врати. Очакванията са до май 2024 г. да бъдат разкрити 750 работни места, но собственикът се опасява, че няма да може да намери персонал. Илиев признава, че дори общинската администрация се затруднява да запълни свободните бройки с квалифицирани кадри.

„Това е в социалната сфера и в общинската болница в Ихтиман, която има остра нужда от кадри. Младите хора трябва да проявят малко разбиране и да запишат висше образование с такива специалности, с които могат да се реализират“, обясни кметът на общината.

Калоян Илиев уточни, че общопрактикуващите лекари са с около 6 по-малко, отколкото са необходими за населението в Ихтиман.

По отношение на общинските терени, той добави, че се обмисля идеята да бъдат отдадени такива на частни инвеститори.

„Евентуално ще искаме и от Областна администрация малко помощ, за да ни дадат бивши държавни терени, които не се стопанисват, защото ние, в Ихтиман, нямаме големи площи, в които да се настани някой сериозен инвеститор“, каза Калоян Илиев.

Друг основен проблем, с който общината трябва да се справи е водният цикъл на града.

„Водният цикъл го бутаме от 2014 г. Имаме готов проект, който беше финансиран от МОСВ. Програмата се спря и не можахме да го реализираме. Сега вече през ВиК холдинга и ВиК асоциациите ще се реализира“, коментира кметът.

Той уточни, че за община Ихтиман са заложени 48 млн. лева за изграждане на нова пречиствателна станция. Предвиден е и нов колектор за града. В три от кварталите ще бъде прокарана нова канализация и нов водопровод. Калоян Илиев изрази надежда най-късно до началото на лятото да бъде избран изпълнител.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 22.02.24: Продължават разногласията в правителството

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, 22.02.2024г. заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Продължават споровете във властта – остри реплики между Христо Иванов и Делян Пеевски. Потвърден е изборът на заместник-председатели на Столичния общински съвет,..

публикувано на 22.02.24 в 19:25

Две млади лекарки получиха наградата "Златен Хипократ"

На тържествена церемония абсолвентите от Випуск 2023 на Медицинския факултет в Медицински университет - София положиха Хипократова клетва. От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Наградите "Златен Хипократ" се връчват всяка година за отлично представяне в обучението на младите медици. Тази година отличието отива при..

публикувано на 22.02.24 в 18:58

Бърза помощ в планината

Фондация "Живи планини" и фондация "Първите три минути" започнаха съвместна инициатива - "Спаси живот в планината". Тя има три цели: Оборудване на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматични външни дефибрилатори, Обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на..

публикувано на 22.02.24 в 17:49

Форумът Innovation Explorer се провежда за десети път

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer. Събитието е планирано за 22-ри февруари 2024 г. в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк и ще продължи до 22:00ч. То ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето, критичен поглед към настоящето и вълнуващи зони с виртуална реалност,..

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Как да се ускори прилагането на Закона за защита от домашното насилие

Общо 82% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем за обществото. Това сочи проучване на социологическа агенция "Тренд". Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 години. Подробности по темата разказаха Евелина..

публикувано на 22.02.24 в 16:02

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти , който с времето се е доказал в работата си. Той е наследствен музикант .  Като малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал  кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Д имитър Кърнолски.  Дядо му Лазар..

публикувано на 22.02.24 в 15:35

Песни се пишат не само по стихове, но и по романи

В ранния следобед на благодатния четвъртък студиото на БНР-Радио София стана шумно и артистично. Причината беше музикалният проект "Лисицата и Котараците" , представен от авторите и изпълнителите на идеята Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров-Никеца , около три седмици преди публиката в София да напълни мястото на..

публикувано на 22.02.24 в 15:10