Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според авторите Уолдингер и Шулц

"Добрият живот" е плод на добрите отношения

Снимка: Издателство "Изток - Запад"

Кои са съставките на щастливия и удовлетворяващ живот? На добрия живот?
Повечето младежи веднага ще отговорят: Парите. Славата. Постиженията... Само че най-дългото изследване, провеждано някога, опровергава тези предположения.
Простият, но изненадващ отговор е: отношенията.

Книгата на Робърт Уолдингер, Марк Шулц "Добрият живот" събира безценни прозрения, направени въз основа на личните истории на стотиците участници в Харвардското изследване, чийто живот е бил проследен отблизо в продължение на 75 години. Превод на български изданието получава благодарение на Даниел Пенев.

"Това е изследване, което те започват с една група от хора, първоначално '38-ма година, с над 700 души. Само мъже - такива са били времената в Щатите, в Бостън. Като всъщност историята е, че те започват като две независими изследвания, които обаче се обединяват. Т.е. - на две групи, социални: едните са много бедни, в много тежки условия на живот, другите са студенти в Харвард. Те изследват всъщност факторите, които карат хората да се чувстват щастливи и удовлетворени от живота си. Това, което ги прави по-здрави, вместо това, което ги плъзга по опасната пътека и ги кара да се провалят. Това е една нова тенденция по онова време", разказва за изследването Даниеп Пенев и допълва, че това изследване проследява последиците от различни диети, взаимоотношения с хора, естество на работата, състояние на психическото и физическото здраве, движение и други фактори в период от 70 години в животите на едни и същи човешки индивиди.

Основният извод от това изследване е, че най-голямо значение за щастливия живот има качеството на взаимоотношенията с хората.

"Под качество на взаимоотношение те нямат пред вид брой и много приятели или много последователи в социалните мрежи, а те могат да са и много малко връзки и не непременно романтични. Тук те говорят за семейни, приятелски, групи по интереси, примерно в местния спортен клуб или пък имаш театрална трупа, приятели, които четат заедно книги... Т.е. - идеята е колкото по-качествени, ценни и ако може "очи в очи" взаимоотношения да имаш на ежедневна база, толкова по-щастлив, по-здрав и по-дълъг живот имаш." споделя още за идеята на авторите на изследването Даниел Пенев (▼).

Към днешна дата авторите са директори на това мащабно изследване. Те черпят данни и информация и от други подобни изследвания. Занимават се с психология и психотерапия, както и обучение на кадри в тези области.

TED лекцията на д-р Уолдингер „Какво прави живота хубав?“, базирана на Харвардското изследване, е гледана над 45 милиона пъти и е една от 10-те най-гледани TED лекции в историята.

Говорейки за щастие обаче авторите имат пред вид по-скоро евдемонията - термин, използван още от Древна Гърция и въведен в психологията от Карл Густав Юнг, койот означава удовлетворение и намиране на смисъл в собственото съществуване. Това е различно от мимолетното удоволствие от постигнат успех, например.

"Колкото по-добри са отношенията ни с другите, толкова по-вероятно е да бъдем щастливи, доволни и здрави. Нещо повече: Харвардското изследване показва, че качеството на взаимоотношенията ни определя не само физическото и психичното ни здраве, но и продължителността на живота ни. Лошата новина е, че самотата убива. Именно тя, а не трудният живот, е най-големият ни враг. Всички трудности са преодолими, ако има с кого да ги споделим." - това е посланието на книгата "Добрият живот" и става дума за усещането за самота, което според авторите е вътрешно неудовлетворение, когато човек се чувства по-изолиран, от колкото би искал да бъде.

"Най-практичният съвет, който те дават в книгата и подчертават, че за никой от нас никога не е късно да предприеме стъпки към това да има с една идея по-добри взаимоотношения с хората около себе си, включително с хора, с които сме се скарали и пътищата ни са се разделили. Никога не е късно да съберем куража и силата да простим на тези хора, да се опитаме да облекчим напрежението между нас. Или пък когато си на работното място, да речем в офиса нищо не ни коства като услилие или време и пари да кажеш една добра дума на своя колега", синтезира съветите, които Робърт Уолдингер и Марк Шулц дават въз основа на изслдеването си.

Повече за книгата "Добрият живот" чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Бояджиева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно и дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще е значителна, но само на отделни места в Западна България ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 14° и 19°, в София - около 14°.     Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.02.24 в 07:35
Паркът в Радомир

Радомир се събужда

Радиокафе гостува на община Радомир, като пръв пред микрофоните ни застава кметът  Кирил Стоев : "Проблемите в почти всяко населено място бяха с инфраструктурата, водоснабдяването. Фокусът не е само към града, а и към малките населени места. Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление. Друга част са лесно разрешими организационно, имат..

публикувано на 25.02.24 в 10:08

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15