Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според авторите Уолдингер и Шулц

"Добрият живот" е плод на добрите отношения

Снимка: Издателство "Изток - Запад"

Кои са съставките на щастливия и удовлетворяващ живот? На добрия живот?
Повечето младежи веднага ще отговорят: Парите. Славата. Постиженията... Само че най-дългото изследване, провеждано някога, опровергава тези предположения.
Простият, но изненадващ отговор е: отношенията.

Книгата на Робърт Уолдингер, Марк Шулц "Добрият живот" събира безценни прозрения, направени въз основа на личните истории на стотиците участници в Харвардското изследване, чийто живот е бил проследен отблизо в продължение на 75 години. Превод на български изданието получава благодарение на Даниел Пенев.

"Това е изследване, което те започват с една група от хора, първоначално '38-ма година, с над 700 души. Само мъже - такива са били времената в Щатите, в Бостън. Като всъщност историята е, че те започват като две независими изследвания, които обаче се обединяват. Т.е. - на две групи, социални: едните са много бедни, в много тежки условия на живот, другите са студенти в Харвард. Те изследват всъщност факторите, които карат хората да се чувстват щастливи и удовлетворени от живота си. Това, което ги прави по-здрави, вместо това, което ги плъзга по опасната пътека и ги кара да се провалят. Това е една нова тенденция по онова време", разказва за изследването Даниеп Пенев и допълва, че това изследване проследява последиците от различни диети, взаимоотношения с хора, естество на работата, състояние на психическото и физическото здраве, движение и други фактори в период от 70 години в животите на едни и същи човешки индивиди.

Основният извод от това изследване е, че най-голямо значение за щастливия живот има качеството на взаимоотношенията с хората.

"Под качество на взаимоотношение те нямат пред вид брой и много приятели или много последователи в социалните мрежи, а те могат да са и много малко връзки и не непременно романтични. Тук те говорят за семейни, приятелски, групи по интереси, примерно в местния спортен клуб или пък имаш театрална трупа, приятели, които четат заедно книги... Т.е. - идеята е колкото по-качествени, ценни и ако може "очи в очи" взаимоотношения да имаш на ежедневна база, толкова по-щастлив, по-здрав и по-дълъг живот имаш." споделя още за идеята на авторите на изследването Даниел Пенев (▼).

Към днешна дата авторите са директори на това мащабно изследване. Те черпят данни и информация и от други подобни изследвания. Занимават се с психология и психотерапия, както и обучение на кадри в тези области.

TED лекцията на д-р Уолдингер „Какво прави живота хубав?“, базирана на Харвардското изследване, е гледана над 45 милиона пъти и е една от 10-те най-гледани TED лекции в историята.

Говорейки за щастие обаче авторите имат пред вид по-скоро евдемонията - термин, използван още от Древна Гърция и въведен в психологията от Карл Густав Юнг, койот означава удовлетворение и намиране на смисъл в собственото съществуване. Това е различно от мимолетното удоволствие от постигнат успех, например.

"Колкото по-добри са отношенията ни с другите, толкова по-вероятно е да бъдем щастливи, доволни и здрави. Нещо повече: Харвардското изследване показва, че качеството на взаимоотношенията ни определя не само физическото и психичното ни здраве, но и продължителността на живота ни. Лошата новина е, че самотата убива. Именно тя, а не трудният живот, е най-големият ни враг. Всички трудности са преодолими, ако има с кого да ги споделим." - това е посланието на книгата "Добрият живот" и става дума за усещането за самота, което според авторите е вътрешно неудовлетворение, когато човек се чувства по-изолиран, от колкото би искал да бъде.

"Най-практичният съвет, който те дават в книгата и подчертават, че за никой от нас никога не е късно да предприеме стъпки към това да има с една идея по-добри взаимоотношения с хората около себе си, включително с хора, с които сме се скарали и пътищата ни са се разделили. Никога не е късно да съберем куража и силата да простим на тези хора, да се опитаме да облекчим напрежението между нас. Или пък когато си на работното място, да речем в офиса нищо не ни коства като услилие или време и пари да кажеш една добра дума на своя колега", синтезира съветите, които Робърт Уолдингер и Марк Шулц дават въз основа на изслдеването си.

Повече за книгата "Добрият живот" чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11